Do góry

Dania główne Przepis na:

Szaszłyki z dyni i kopytek

Szaszłyki z dyni i kopytek

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Szaszłyki z dyni i kopytek"

Składniki

  • 50 dag dyni
  • 50 dag ziemniaków
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • kilka gałązek świeżego tymianku
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Dokładnie utłuc i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

  2. Do ziemniaków dodać przesianą mąkę, jajka i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, uformować wałeczek, kroić ukośnie w kawałki o długości około 2 cm. Kopytka ugotować w osolonym wrzątku (około 6 minut od wypłynięcia), schłodzić.

  3. Dynię umyć, obrać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Kopytka i dynię nadziewać na przemian na szpadki, oprószyć solą, pieprzem i listkami tymianku, usmażyć na oleju lub grillu.

  4. Warto wzbogacić smak takich szaszłyków, dodając do nich np. plasterki wędzonego boczku albo małe fioletowe cebule.

  5. ok. 75 minut

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń