Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mamy ostatnie dni lata, warto je wykorzystać na spotkanie z przyjaciółmi i zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy szaszłyki z grilla i dobrą zabawę.
Żeberka duszone to długo gotowane mięso, które po przygotowaniu rozpływają si...
Odsłon: 682
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 279
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 27434
Żeberka duszone to długo gotowane mięso, które po przygotowaniu rozpływają si...
Odsłon: 682
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 279
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 27434
Składniki
Do miseczki wlewamy płynne składniki marynaty, przyprawy oraz zioła. Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości 1 cm do 1,5 cm. Każdy plaster dzielimy na 4 kawałki. Układamy w naczyniu i zalewamy marynatą. Następnie wmasowujemy ją w mięso. Tak przygotowane kawałki karkówki przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Karkówkę wyjmujemy z lodówki godzinę przed grillowaniem. Boczek kroimy w plasterki, cebulę obieramy z łupin i kroimy w krążki, paprykę pozbawioną gniazd nasiennych w dużą kostkę. Patyczki do szaszłyków zamaczamy w wodzie. Na dwa patyczki nadziewamy naprzemiennie po kawałku mięsa, boczku, papryki i cebuli. Postępujemy tak do wyczerpania składników.
Tak przygotowane szaszłyki układamy na aluminiowych tackach i umieszczamy na rozgrzanym grillu, na najniższym poziomie grilla. Rumienimy szaszłyki z obu stron. Kiedy mięso przyrumieni się wystarczająco, przekładamy tacki z szaszłykami na górny poziom grilla i trzymamy tam mięso 20 minut, aż dojdzie.
Szaszłyki z karkówki grillowane gotowe!