Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mamy ostatnie dni lata, warto je wykorzystać na spotkanie z przyjaciółmi i zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy szaszłyki z grilla i dobrą zabawę.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 977
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4253
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 566
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 935
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3868
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 787
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 977
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4253
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 566
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 935
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3868
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 787
Składniki
Do miseczki wlewamy płynne składniki marynaty, przyprawy oraz zioła. Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości 1 cm do 1,5 cm. Każdy plaster dzielimy na 4 kawałki. Układamy w naczyniu i zalewamy marynatą. Następnie wmasowujemy ją w mięso. Tak przygotowane kawałki karkówki przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Karkówkę wyjmujemy z lodówki godzinę przed grillowaniem. Boczek kroimy w plasterki, cebulę obieramy z łupin i kroimy w krążki, paprykę pozbawioną gniazd nasiennych w dużą kostkę. Patyczki do szaszłyków zamaczamy w wodzie. Na dwa patyczki nadziewamy naprzemiennie po kawałku mięsa, boczku, papryki i cebuli. Postępujemy tak do wyczerpania składników.
Tak przygotowane szaszłyki układamy na aluminiowych tackach i umieszczamy na rozgrzanym grillu, na najniższym poziomie grilla. Rumienimy szaszłyki z obu stron. Kiedy mięso przyrumieni się wystarczająco, przekładamy tacki z szaszłykami na górny poziom grilla i trzymamy tam mięso 20 minut, aż dojdzie.
Szaszłyki z karkówki grillowane gotowe!