Świetne urozmaicenie obiadu lub pomysł na przyjęcie dla gości. Warzywa tak podane są kolorowe, słodkie, pełne smaku i aromatu - w dodatku szybko znikają z talerza. Można je podawać z sosami, keczupem lub majonezem.
Szaszłyki z kurczaka i warzyw
Składniki
- 6 podudzi z kurczaka
- papryka czerwona
- papryka zielona
- papryka pomarańczowa
- 10 dag małych pieczarek
- 2 cebule
- 1 cukinia
- oliwa z oliwek
- Sól
- Pieprz
- Zioła prowansalskie
- tymianek
- oregano
- słodka papryka
- ostra papryka
- Patyczki do szaszłyków
Składniki
- 6 podudzi z kurczaka
- papryka czerwona
- papryka zielona
- papryka pomarańczowa
- 10 dag małych pieczarek
- 2 cebule
- 1 cukinia
- oliwa z oliwek
- Sól
- Pieprz
- Zioła prowansalskie
- tymianek
- oregano
- słodka papryka
- ostra papryka
- Patyczki do szaszłyków

Etapy przygotowania
Z kurczaka usuwamy kości, kroimy w mniejsze kawałki, posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, polewamy 2 łyżkami oliwy. Mieszamy i odstawiamy.
W tym czasie warzywa kroimy na mniejsze kawałki.
Kurczaka oraz warzywa nabijamy na patyczki do szaszłyków.
Na blasze z piekarnika rozkładamy folię aluminiową a na niej kratkę z piekarnika. Na kratce układamy szaszłyki, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami. W przepisie wybrałam moje ulubione - możecie dodać oczywiście samodzielnie skomponowaną mieszankę lub gotową przyprawę do grilla.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika, przewracamy na drugą stronę, ponownie skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami - następnie wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
Podajemy z sosami, keczupem lub majonezem. Smacznego :)
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 311
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4781
Wielkopiątkowe specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2505

Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 61
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 311
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4781
Wielkopiątkowe specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2505

Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 61



Składniki
- 6 podudzi z kurczaka
- papryka czerwona
- papryka zielona
- papryka pomarańczowa
- 10 dag małych pieczarek
- 2 cebule
- 1 cukinia
- oliwa z oliwek
- Sól
- Pieprz
- Zioła prowansalskie
- tymianek
- oregano
- słodka papryka
- ostra papryka
- Patyczki do szaszłyków
Z kurczaka usuwamy kości, kroimy w mniejsze kawałki, posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, polewamy 2 łyżkami oliwy. Mieszamy i odstawiamy.
W tym czasie warzywa kroimy na mniejsze kawałki.
Kurczaka oraz warzywa nabijamy na patyczki do szaszłyków.
Na blasze z piekarnika rozkładamy folię aluminiową a na niej kratkę z piekarnika. Na kratce układamy szaszłyki, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami. W przepisie wybrałam moje ulubione - możecie dodać oczywiście samodzielnie skomponowaną mieszankę lub gotową przyprawę do grilla.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika, przewracamy na drugą stronę, ponownie skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami - następnie wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
Podajemy z sosami, keczupem lub majonezem. Smacznego :)
bardzo smakowite szaszłyczki ;-)