Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne mięso drobiowe marynowane w lekkiej, jogurtowej zalewie, grillowane z kolorową papryką. Do tego pyszna sałatka, sos czosnkowy lub tzatziki i nic więcej nie trzeba!
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 56
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 132
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 56
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 132
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Składniki
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski jak na szaszłyki. Przekładamy do miski. Obieramy i kroimy w półplasterki cebulę, dodajemy do mięsa.
W osobnej miseczce łączymy składniki marynaty: jogurt mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, sokiem z cytryny, przyprawami i całymi gałązkami świeżego oregano lub, jeśli nie mamy z suszonym. Gotową marynatą zalewamy mięso, lekko wmasowujemy marynatę w paski piersi z kurczaka. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Mięso oczyszczamy z marynaty. Paprykę kroimy na kawałki, solimy i lekko natłuszczamy olejem. Nadziewamy na szpadki 2-3 kawałki mięsa i kawałek papryki, aż do wyczerpania składników.
Tak przygotowane szaszłyki kładziemy na rozgrzanego grilla. Grillujemy je 10-12 minut, odwracając co 2-3 minuty. Możemy w czasie grillowania lekko przesmarować mięso pozostałą marynatą.
Jak szybko będą ugrillowane szaszłyki zależy od wielkości kawałków mięsa oraz tego, jakiego grilla używamy. Na grillu ogrodowym na węgiel szaszłyki są gotowe nawet w 10 minut, zaś na grillu elektrycznym może to potrwać nieco dłużej. My grillowałyśmy szaszłyki na grillu gazowym i trwało to 15 minut. Szaszłyki wyszły wyśmienite, aromatyczne, kruche i soczyste!