Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne mięso drobiowe marynowane w lekkiej, jogurtowej zalewie, grillowane z kolorową papryką. Do tego pyszna sałatka, sos czosnkowy lub tzatziki i nic więcej nie trzeba!
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 91
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 612
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5702
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 91
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 612
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5702
Składniki
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski jak na szaszłyki. Przekładamy do miski. Obieramy i kroimy w półplasterki cebulę, dodajemy do mięsa.
W osobnej miseczce łączymy składniki marynaty: jogurt mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, sokiem z cytryny, przyprawami i całymi gałązkami świeżego oregano lub, jeśli nie mamy z suszonym. Gotową marynatą zalewamy mięso, lekko wmasowujemy marynatę w paski piersi z kurczaka. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Mięso oczyszczamy z marynaty. Paprykę kroimy na kawałki, solimy i lekko natłuszczamy olejem. Nadziewamy na szpadki 2-3 kawałki mięsa i kawałek papryki, aż do wyczerpania składników.
Tak przygotowane szaszłyki kładziemy na rozgrzanego grilla. Grillujemy je 10-12 minut, odwracając co 2-3 minuty. Możemy w czasie grillowania lekko przesmarować mięso pozostałą marynatą.
Jak szybko będą ugrillowane szaszłyki zależy od wielkości kawałków mięsa oraz tego, jakiego grilla używamy. Na grillu ogrodowym na węgiel szaszłyki są gotowe nawet w 10 minut, zaś na grillu elektrycznym może to potrwać nieco dłużej. My grillowałyśmy szaszłyki na grillu gazowym i trwało to 15 minut. Szaszłyki wyszły wyśmienite, aromatyczne, kruche i soczyste!