Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych idealnie nadaje się na grilla. Szaszłyki są miękkie, soczyste i pełne smaku dzięki świetnej marynacie.
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2834
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 277
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2834
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 277
Składniki
Do miseczki wlewamy płynne składniki marynaty, przyprawy oraz zioła, mieszamy. Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości 2 cm do 2,5 cm.
Tak przygotowane kawałki mięsa układamy w naczyniu i zalewamy marynatą. Następnie wmasowujemy ją w mięso. Przykrywamy miskę szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Polędwiczki wyjmujemy z lodówki godzinę przed grillowaniem.
Boczek kroimy w plasterki, cebulę obieramy z łupin i kroimy w krążki. Patyczki do szaszłyków zamaczamy w wodzie.
Na dwa patyczki nadziewamy naprzemiennie po dwa kawałki mięsa, po jednym plasterku boczku i cebuli. Postępujemy tak do wyczerpania składników.
Tak przygotowane szaszłyki układamy na aluminiowych tackach i umieszczamy na rozgrzanym grillu, na jego najniższym poziomie. Rumienimy szaszłyki z obu stron. Kiedy mięso przyrumieni się wystarczająco, przekładamy tacki z szaszłykami na górny poziom grilla i trzymamy tam mięso 15 minut, aż dojdzie.
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych grillowane gotowe!