Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny weekend zapowiada się równie gorąco, jak poprzednio. Zamiast stać przy garach w domu, lepiej jest wyjść i na świeżym powietrzu przygotować posiłek. Grill albo kociołek świetnie sprawdzają się w taką pogodę. Ja proponuję Wam świetne i bardzo soczyste szaszłyki podane z dipem ogórkowo - czosnkowym tzatziki. Nie skłamię, jeżeli napiszę, że do takiego grilla najlepiej pasować będzie również kufel zimnego piwa :-)
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 510
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 408
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 510
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 408
Składniki
12 plastrów szynki surowej 2 duże cukinie 6 średniej wielkości cebul 24 plastry boczku 2 czerwone papryki marynata: 1/2 szkl oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 3 ząbki czosnku przekrojone na pół 1 cebula pokrojona na 4 części 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka sosu Worcestershire sól i pieprz - wg upodobań
Marynata do grilla: wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Mięso dwa dni wcześniej myjemy i zalewamy przygotowaną marynatą, owijamy folią i chowamy do lodówki. Przed nabijaniem na patyki do szaszłyków mięso kroimy na 3 paski (1 kawałek mięsa będzie w 1 szaszłyku).
Patyki przed nabijaniem moczymy ok 15 minut w wodzie. Cukinię kroimy w plastry, cebulę w małe cząstki, a paprykę w większą kostkę. Na patyki nabijamy mięso, cukinię, boczek, paprykę, cebulę. Na 1 patyku powinny znaleźć się 3 kawałki mięsa.
Szaszłyki grillujemy na średnio rozgrzanym węglu, musimy bardzo uważać, aby warzywa się nie przypaliły i aby nie wysuszyć mięsa. Gotowe szaszłyki najlepiej smakują z dipem tzatziki - po przepis zapraszam TUTAJ. SMACZNEGO :-) zdj
zdj
zdj