Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny weekend zapowiada się równie gorąco, jak poprzednio. Zamiast stać przy garach w domu, lepiej jest wyjść i na świeżym powietrzu przygotować posiłek. Grill albo kociołek świetnie sprawdzają się w taką pogodę. Ja proponuję Wam świetne i bardzo soczyste szaszłyki podane z dipem ogórkowo - czosnkowym tzatziki. Nie skłamię, jeżeli napiszę, że do takiego grilla najlepiej pasować będzie również kufel zimnego piwa :-)
Dziś przepis na szybkie i aromatyczne danie, które możecie przygotować zarów...
Odsłon: 9405
Pyszne szaszłyki z karkówki z dodatkiem pieczarek, cukinii, papryki i cebuli,...
Odsłon: 4850
Taka babka z pewnością wyglądem na stole wielkanocnym będzie się wyróżniała i...
Odsłon: 509
Zapraszam na babeczki niepowtarzalne, w smaku genialne. To kruche ciasto w po...
Odsłon: 4452
Wczoraj był przepis na tradycyjną babciną babkę, dzisiaj czas na moją. Jak ju...
Odsłon: 1136
W Wielkanoc bez wątpienia królową wszystkich wypieków jest babka, dlatego rów...
Odsłon: 1280
Taka babka z pewnością wyglądem na stole wielkanocnym będzie się wyróżniała i...
Odsłon: 509
Zapraszam na babeczki niepowtarzalne, w smaku genialne. To kruche ciasto w po...
Odsłon: 4452
Wczoraj był przepis na tradycyjną babciną babkę, dzisiaj czas na moją. Jak ju...
Odsłon: 1136
W Wielkanoc bez wątpienia królową wszystkich wypieków jest babka, dlatego rów...
Odsłon: 1280
Składniki
12 plastrów szynki surowej 2 duże cukinie 6 średniej wielkości cebul 24 plastry boczku 2 czerwone papryki marynata: 1/2 szkl oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 3 ząbki czosnku przekrojone na pół 1 cebula pokrojona na 4 części 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka sosu Worcestershire sól i pieprz - wg upodobań
Marynata do grilla: wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Mięso dwa dni wcześniej myjemy i zalewamy przygotowaną marynatą, owijamy folią i chowamy do lodówki. Przed nabijaniem na patyki do szaszłyków mięso kroimy na 3 paski (1 kawałek mięsa będzie w 1 szaszłyku).
Patyki przed nabijaniem moczymy ok 15 minut w wodzie. Cukinię kroimy w plastry, cebulę w małe cząstki, a paprykę w większą kostkę. Na patyki nabijamy mięso, cukinię, boczek, paprykę, cebulę. Na 1 patyku powinny znaleźć się 3 kawałki mięsa.
Szaszłyki grillujemy na średnio rozgrzanym węglu, musimy bardzo uważać, aby warzywa się nie przypaliły i aby nie wysuszyć mięsa. Gotowe szaszłyki najlepiej smakują z dipem tzatziki - po przepis zapraszam TUTAJ. SMACZNEGO :-) zdj
zdj
zdj
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pierogi lubelskie
Dania główne
Siekane kotlety rybne
Dania główne
Schab w mleku i cebuli
Dania główne
Leśny kociołek Kaukai Semigali
Pierogi lubelskie
Takie pierogi często robiła moja mama i babcia. Świetna alternatywa dla piero...
Odsłon: 4630
Siekane kotlety rybne
Dziś ryba w trochę innym wydaniu. Kotleciki, ale nie z ryby mielonej, a siek...
Odsłon: 130