Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię proste rozwiązania, a sznycelki selerowe do nich właśnie należą. Kiedyś, daaawno temu sąsiadka poczęstowała nas takim “wynalazkiem”, który wyszukała na jakimś wegetariańskim portalu. Ani ona, ani ja nie pamiętamy, na jakim. Może to była Puszka.pl, a może Wegetarianie.pl? Albo jakaś inna wyszukiwarka wege-przepisów. Ale to dziś jest zupełnie nieważne, bo liczy się sam pomysł, który jest tak prosty, że aż się wstydzę, że sama na to nie wpadłam. Ale za to już dawno temu posłałam sznycelki selerowe w szeroki świat, podając przepis czy też raczej pomysł do dalszych eksperymentów szefowi kuchni w jednej z miejscowości uzdrowiskowych. Mam nadzieję, że korzysta z pomysłu i podaje seler swoim gościom w ramach urozmaicenia lekkiej kuchni
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17297
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 335
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 3118
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 105
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 116
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 61
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17297
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 335
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 3118
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 105
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 116
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 61
Składniki
Korzeń selera (bez obierania ze skórki) wyszoruj porządnie, a następnie ugotuj na średnio miękko w dowolnej zupie lub w osolonej wodzie. Ja rekomenduję gotowanie w zupie, bo wówczas nie tracisz smaku, który z selera trafia do wywaru.
A to jest posmak, który w szczególny sposób odpowiada za pyszny, rosołowy smak zwany umami. Tylko z dużą ilością selera ugotujesz pyszny rosół, czy to wegetariański, czy mięsny. Bez selera się nie obędzie.
Po wyjęciu selera z wywaru ostudź go, a następnie obierz za skórki. Pokrój korzeń w plastry grubości około 1 centymetra, jak na sznycle czy kotlety.
Plastry panieruj w dowolny sposób. Ja najbardziej lubię obtaczać je w mące orkiszowej, a jak mam bezglutenowego gościa, to w kukurydzianej lub ziemniaczanej. I zaraz potem smażę plastry z obu stron na rumiano.
Ale jeśli wolisz, to możesz panierować sznycelki selerowe tak samo, jak kotlety schabowe, czyli w mące, jajku i bułce tartej. I dopiero potem smażyć. Tak czy siak – sznycelki z selera będą lekkie i pyszne!
Jak podawać sznycelki selerowe? Jak zawsze, czyli jak najprościej i bez udziwnień. Prosto z patelni połóż je na talerzu obok ziemniaczków lub frytek i dowolnej kiszonki oraz surówki. Kiszonkę i surówkę, a zwłaszcza kiszoną surówkę warto podać ze względu na ich walory zdrowotne, a dla smaku możesz dodać dowolny sos.
Mnie do tych kotlecików najbardziej pasuje sos czosnkowy na bazie jogurtu. I tak zazwyczaj podaję moje sznycelki selerowe. Ale czasem używam też sosu tzatzyki, tatarskiego lub tahini. One też dobrze będą tu pasować.
Ten przepis jest uniwersalny i daje wiele możliwości.
Niektórzy robią z selera "rybę po grecku", selerybę. Ja nie próbowałam jeszcze, ale wszystko przede mną.
Ale mając taki półprodukt, jakim są ugotowane plastry selera, warto puścić wodze fantazji i stworzyć zupełnie nowe, niezbadane światy smaków i aromatów. Smacznego!