Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię proste rozwiązania, a sznycelki selerowe do nich właśnie należą. Kiedyś, daaawno temu sąsiadka poczęstowała nas takim “wynalazkiem”, który wyszukała na jakimś wegetariańskim portalu. Ani ona, ani ja nie pamiętamy, na jakim. Może to była Puszka.pl, a może Wegetarianie.pl? Albo jakaś inna wyszukiwarka wege-przepisów. Ale to dziś jest zupełnie nieważne, bo liczy się sam pomysł, który jest tak prosty, że aż się wstydzę, że sama na to nie wpadłam. Ale za to już dawno temu posłałam sznycelki selerowe w szeroki świat, podając przepis czy też raczej pomysł do dalszych eksperymentów szefowi kuchni w jednej z miejscowości uzdrowiskowych. Mam nadzieję, że korzysta z pomysłu i podaje seler swoim gościom w ramach urozmaicenia lekkiej kuchni
Korzeń selera (bez obierania ze skórki) wyszoruj porządnie, a następnie ugotuj na średnio miękko w dowolnej zupie lub w osolonej wodzie. Ja rekomenduję gotowanie w zupie, bo wówczas nie tracisz smaku, który z selera trafia do wywaru.
A to jest posmak, który w szczególny sposób odpowiada za pyszny, rosołowy smak zwany umami. Tylko z dużą ilością selera ugotujesz pyszny rosół, czy to wegetariański, czy mięsny. Bez selera się nie obędzie.
Po wyjęciu selera z wywaru ostudź go, a następnie obierz za skórki. Pokrój korzeń w plastry grubości około 1 centymetra, jak na sznycle czy kotlety.
Plastry panieruj w dowolny sposób. Ja najbardziej lubię obtaczać je w mące orkiszowej, a jak mam bezglutenowego gościa, to w kukurydzianej lub ziemniaczanej. I zaraz potem smażę plastry z obu stron na rumiano.
Ale jeśli wolisz, to możesz panierować sznycelki selerowe tak samo, jak kotlety schabowe, czyli w mące, jajku i bułce tartej. I dopiero potem smażyć. Tak czy siak – sznycelki z selera będą lekkie i pyszne!
Jak podawać sznycelki selerowe?
Jak zawsze, czyli jak najprościej i bez udziwnień. Prosto z patelni połóż je na talerzu obok ziemniaczków lub frytek i dowolnej kiszonki oraz surówki. Kiszonkę i surówkę, a zwłaszcza kiszoną surówkę warto podać ze względu na ich walory zdrowotne, a dla smaku możesz dodać dowolny sos.
Mnie do tych kotlecików najbardziej pasuje sos czosnkowy na bazie jogurtu. I tak zazwyczaj podaję moje sznycelki selerowe. Ale czasem używam też sosu tzatzyki, tatarskiego lub tahini. One też dobrze będą tu pasować.
Ten przepis jest uniwersalny i daje wiele możliwości.
Niektórzy robią z selera "rybę po grecku", selerybę. Ja nie próbowałam jeszcze, ale wszystko przede mną.
Ale mając taki półprodukt, jakim są ugotowane plastry selera, warto puścić wodze fantazji i stworzyć zupełnie nowe, niezbadane światy smaków i aromatów. Smacznego!
Szybka zupka na rozgrzewkę:) Polecam do tego kluseczki mojego przepisu
Odsłon: 4154
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 42
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 106
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 216
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 100
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1101
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 42
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 106
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 216
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 100
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1101
Składniki
Korzeń selera (bez obierania ze skórki) wyszoruj porządnie, a następnie ugotuj na średnio miękko w dowolnej zupie lub w osolonej wodzie. Ja rekomenduję gotowanie w zupie, bo wówczas nie tracisz smaku, który z selera trafia do wywaru.
A to jest posmak, który w szczególny sposób odpowiada za pyszny, rosołowy smak zwany umami. Tylko z dużą ilością selera ugotujesz pyszny rosół, czy to wegetariański, czy mięsny. Bez selera się nie obędzie.
Po wyjęciu selera z wywaru ostudź go, a następnie obierz za skórki. Pokrój korzeń w plastry grubości około 1 centymetra, jak na sznycle czy kotlety.
Plastry panieruj w dowolny sposób. Ja najbardziej lubię obtaczać je w mące orkiszowej, a jak mam bezglutenowego gościa, to w kukurydzianej lub ziemniaczanej. I zaraz potem smażę plastry z obu stron na rumiano.
Ale jeśli wolisz, to możesz panierować sznycelki selerowe tak samo, jak kotlety schabowe, czyli w mące, jajku i bułce tartej. I dopiero potem smażyć. Tak czy siak – sznycelki z selera będą lekkie i pyszne!
Jak podawać sznycelki selerowe? Jak zawsze, czyli jak najprościej i bez udziwnień. Prosto z patelni połóż je na talerzu obok ziemniaczków lub frytek i dowolnej kiszonki oraz surówki. Kiszonkę i surówkę, a zwłaszcza kiszoną surówkę warto podać ze względu na ich walory zdrowotne, a dla smaku możesz dodać dowolny sos.
Mnie do tych kotlecików najbardziej pasuje sos czosnkowy na bazie jogurtu. I tak zazwyczaj podaję moje sznycelki selerowe. Ale czasem używam też sosu tzatzyki, tatarskiego lub tahini. One też dobrze będą tu pasować.
Ten przepis jest uniwersalny i daje wiele możliwości.
Niektórzy robią z selera "rybę po grecku", selerybę. Ja nie próbowałam jeszcze, ale wszystko przede mną.
Ale mając taki półprodukt, jakim są ugotowane plastry selera, warto puścić wodze fantazji i stworzyć zupełnie nowe, niezbadane światy smaków i aromatów. Smacznego!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Litewskie cepeliny
Dania główne
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią
Dania główne
Dietetyczne placki z cukinii
Dania główne
Wieprzowina długo pieczona, rwana / pulled pork
Litewskie cepeliny
Litewskie cepeliny to danie bardzo podobne do doskonale znanych na wschodzie...
Odsłon: 471
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią to super pomysł na obiad. Robię ją bar...
Odsłon: 2362