Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nim sznycle trafiły pod przysłowiowe strzechy i przybrały postać swojskich schabowych z wieprzowiny, stanowiły niezwykle szlachetne danie, które nie co dzień gościło na stołach. A co najmniej nie wszędzie. Na luksus jedzenia cielęciny mogli pozwolić sobie tylko zamożni obywatele. Dziś niemal każdy może zrobić sobie na obiad na sznycle królewskie. Nie wystarczy jednak ładny kawałek cielęciny. Trzeba przyrządzić ją z pieczołowitością i dbałością o szczegóły, by cieszyć się iście królewskim smakiem.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 881
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 174
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 9399
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 881
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 174
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 9399
Składniki
Rozbij plastry cielęciny na bardzo cienkie kotlety. By nie uszkodzić mięsa, przed rozbiciem włóż je do foliowego woreczka lub pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej.
Oprósz kotlety solą i pieprzem.
Roztop w głębokiej patelni lub rondlu masło klarowane. Musi być go dość dużo, by sznycle dosłownie w nim pływały. Masło powinno osiągnąć temperaturę około 150°C.
Rozkłóć jajko w głębokim talerzu. Na płaskie talerze wysyp (osobno) mąkę i bułkę tartą.
Obtocz sznycle w mące, a następnie w jajku i bułce tartej.
Usmaż sznycle na rozgrzanym maśle – na złocisty kolor, 3-4 minuty po każdej ze stron.
Gotowe sznycle podawaj z ćwiartką cytryny, najlepiej w towarzystwie sałatki ziemniaczanej.