Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nim sznycle trafiły pod przysłowiowe strzechy i przybrały postać swojskich schabowych z wieprzowiny, stanowiły niezwykle szlachetne danie, które nie co dzień gościło na stołach. A co najmniej nie wszędzie. Na luksus jedzenia cielęciny mogli pozwolić sobie tylko zamożni obywatele. Dziś niemal każdy może zrobić sobie na obiad na sznycle królewskie. Nie wystarczy jednak ładny kawałek cielęciny. Trzeba przyrządzić ją z pieczołowitością i dbałością o szczegóły, by cieszyć się iście królewskim smakiem.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 32
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 94
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10311
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 106
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 946
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 32
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 94
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10311
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 106
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 946
Składniki
Rozbij plastry cielęciny na bardzo cienkie kotlety. By nie uszkodzić mięsa, przed rozbiciem włóż je do foliowego woreczka lub pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej.
Oprósz kotlety solą i pieprzem.
Roztop w głębokiej patelni lub rondlu masło klarowane. Musi być go dość dużo, by sznycle dosłownie w nim pływały. Masło powinno osiągnąć temperaturę około 150°C.
Rozkłóć jajko w głębokim talerzu. Na płaskie talerze wysyp (osobno) mąkę i bułkę tartą.
Obtocz sznycle w mące, a następnie w jajku i bułce tartej.
Usmaż sznycle na rozgrzanym maśle – na złocisty kolor, 3-4 minuty po każdej ze stron.
Gotowe sznycle podawaj z ćwiartką cytryny, najlepiej w towarzystwie sałatki ziemniaczanej.