Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szparagi zapiekane z filetem z kurczaka"
Aromatyczny boczek sprawia, że roladki są smaczne i soczyste. Roladki jest to...
Odsłon: 3723
Mięso drobiowe przygotowane z dodatkiem warzyw, wygląda i smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 671
Bardzo smaczne ciastka czekoladowe, które przygotujesz w 15 minut. Do tego ch...
Odsłon: 332
Dzisiejszy obiad powstał z tego co było w lodówce, najtańsze i najszybsze dan...
Odsłon: 3430
Bardzo smaczne ciastka czekoladowe, które przygotujesz w 15 minut. Do tego ch...
Odsłon: 332
Dzisiejszy obiad powstał z tego co było w lodówce, najtańsze i najszybsze dan...
Odsłon: 3430
Składniki
ok. 60 minut
Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem, pokroić na połówki. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i posiekać. Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe końce, pędy obrać do 1/3 wysokości i pokroić na kawałki. Filety z kurczaka oczyścić, opłukać, wytrzeć do sucha, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kawałki kurczaka i, mieszając, smażyć 8 minut. W połowie czasu smażenia dołożyć warzywa (czosnek i cebulę, a potem marchew i szparagi) i pieczarki. Posypać solą i pieprzem. Oprószyć mąką. Zasmażyć. Następnie zalać drobiowym bulionem i białym wytrawnym winem. Poczekać, aż całość zawrze, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 2 minuty. Wlać śmietanę.
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Trochę natki odłożyć do dekoracji, a resztę posiekać i wymieszać ze składnikami na patelni. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Żółtko wymieszać z mlekiem. Ciasto francuskie rozwinąć, rozmrozić. Rozwałkować na duży placek. Wyciąć z niego duże oraz mniejsze kółko o średnicy naczynia do zapiekania. Spód i brzegi żaroodpornej formy wylepić większym kółkiem. Nałożyć duszone warzywa z pieczarkami i kurczakiem. Przykryć mniejszym kółkiem. Brzegi ciasta dobrze zlepić.
Wierzch posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20 minut. Gotową zapiekankę pokroić, udekorować odłożoną natką pietruszki.Źródło: Życie na gorąco
Przepisy Dania główne
Dania główne
KIEŁBASA " JEŻYK "
Dania główne
Leczo warzywne
Dania główne
Żeberka w młodej kapuście z czerwonymi ziemniakami
Dania główne
Pieczona pieczeń z farszu do gołąbków
KIEŁBASA " JEŻYK "
Dziś podam wam prosty a zarazem szybki obiad jak to na Smaker.pl jeden mnie s...
Odsłon: 39
Leczo warzywne
Doskonałe na obiad
Odsłon: 89