Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szparagi zapiekane z filetem z kurczaka"
ok. 60 minut
Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem, pokroić na połówki. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i posiekać. Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe końce, pędy obrać do 1/3 wysokości i pokroić na kawałki. Filety z kurczaka oczyścić, opłukać, wytrzeć do sucha, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kawałki kurczaka i, mieszając, smażyć 8 minut. W połowie czasu smażenia dołożyć warzywa (czosnek i cebulę, a potem marchew i szparagi) i pieczarki. Posypać solą i pieprzem. Oprószyć mąką. Zasmażyć. Następnie zalać drobiowym bulionem i białym wytrawnym winem. Poczekać, aż całość zawrze, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 2 minuty. Wlać śmietanę.
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Trochę natki odłożyć do dekoracji, a resztę posiekać i wymieszać ze składnikami na patelni. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Żółtko wymieszać z mlekiem. Ciasto francuskie rozwinąć, rozmrozić. Rozwałkować na duży placek. Wyciąć z niego duże oraz mniejsze kółko o średnicy naczynia do zapiekania. Spód i brzegi żaroodpornej formy wylepić większym kółkiem. Nałożyć duszone warzywa z pieczarkami i kurczakiem. Przykryć mniejszym kółkiem. Brzegi ciasta dobrze zlepić.
Wierzch posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20 minut. Gotową zapiekankę pokroić, udekorować odłożoną natką pietruszki.Źródło: Życie na gorąco
Bardzo lubimy te produkty i stwierdziliśmy, że fajnie sprawdzą się jako dodat...
Odsłon: 596
Ta potrawa to dobry pomysł na szybki i niewymagający dużej uwagi obiad. Mięso...
Odsłon: 6581
Sałatka z soczystymi i słodkimi owocami granatu
Odsłon: 3029
Boski duet...granat i czekolada:) Nie czekaj...zrób!!!
Odsłon: 4848
Jesień ma swoje plusy, chociażby takie że w sklepach pojawiają się owoce gran...
Odsłon: 618
Przepis dnia
Nastepne danie z kuchni Szweckiej,ja akurat to jadlam z miesa z sarny,ale swi...
Odsłon: 39802
Sałatka z soczystymi i słodkimi owocami granatu
Odsłon: 3029
Boski duet...granat i czekolada:) Nie czekaj...zrób!!!
Odsłon: 4848
Jesień ma swoje plusy, chociażby takie że w sklepach pojawiają się owoce gran...
Odsłon: 618
Przepis dnia
Nastepne danie z kuchni Szweckiej,ja akurat to jadlam z miesa z sarny,ale swi...
Odsłon: 39802
Składniki
ok. 60 minut
Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem, pokroić na połówki. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i posiekać. Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe końce, pędy obrać do 1/3 wysokości i pokroić na kawałki. Filety z kurczaka oczyścić, opłukać, wytrzeć do sucha, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kawałki kurczaka i, mieszając, smażyć 8 minut. W połowie czasu smażenia dołożyć warzywa (czosnek i cebulę, a potem marchew i szparagi) i pieczarki. Posypać solą i pieprzem. Oprószyć mąką. Zasmażyć. Następnie zalać drobiowym bulionem i białym wytrawnym winem. Poczekać, aż całość zawrze, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 2 minuty. Wlać śmietanę.
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Trochę natki odłożyć do dekoracji, a resztę posiekać i wymieszać ze składnikami na patelni. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Żółtko wymieszać z mlekiem. Ciasto francuskie rozwinąć, rozmrozić. Rozwałkować na duży placek. Wyciąć z niego duże oraz mniejsze kółko o średnicy naczynia do zapiekania. Spód i brzegi żaroodpornej formy wylepić większym kółkiem. Nałożyć duszone warzywa z pieczarkami i kurczakiem. Przykryć mniejszym kółkiem. Brzegi ciasta dobrze zlepić.
Wierzch posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20 minut. Gotową zapiekankę pokroić, udekorować odłożoną natką pietruszki.Źródło: Życie na gorąco
Przepisy Dania główne
Dania główne
Marokański chleb, kotlet na grillu i sos miętowy
Dania główne
Maakouda
Dania główne
Roladki ze szparagami
Dania główne
Kotlet schabowy, młode ziemniaki i surówka z rzodkiewki.
Marokański chleb, kotlet na grillu i sos miętowy
Marokańskie smaki przeniesione do naszego ogrodu. Nieziemsko wyrazisty w smak...
Odsłon: 48
Maakouda
Takie placki ziemniaczane są typowym marokańskim jedzeniem ulicznym. My je pr...
Odsłon: 85