Do góry

Dania główne Przepis na:

Szparagowa na maśle

Szparagowa na maśle

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 5

Przepis wart wypróbowania: "Szparagowa na maśle"

Składniki

  • 1/2 kg zielonych szparagów
  • 1
  • 5 l bulionu warzywnego
  • 1 średni por (biała część)
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml kremówki 36 proc
  • kilka gałązek koperku
  • 3 tosty pszenne
  • sól
  • biały pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zielone szparagi opłucz pod bieżącą wodą, oczyść starannie, odetnij zdrewniałe końcówki. Po oczyszczeniu pokrój je na krótsze kawałki i wrzuć do garnka.

  2. Kawałki szparagów zalej bulionem (może być z kostki). Gotuj na małym ogniu pod przykryciem nie dłużej niż 15 minut. W tym czasie oczyść i opłucz białą część pora, posiekaj w cienkie krążki.

  3. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć krążki pora, smaż kilka minut. Przełóż do bulionu ze szparagami, gotuj razem jeszcze kilka minut. Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj całość na gładki krem (kawałki szparagów odłóż do dekoracji). Połącz z kremówką.

  4. Gotową zupę dopraw do smaku solą oraz białym pieprzem. Tosty zrumień w tosterze lub na suchej patelni. Pokrój w kosteczkę. Zupę rozlej do miseczek. Udekoruj odłożonymi szparagami oraz opłukanymi i osuszonymi gałązkami koperku. Osobno podaj na stół grzanki.

  5. Czas ok. 30 min; porcja - 270 kcal, cena 2,90 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń