Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szparagowa na maśle"
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 364
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104604
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 357
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9117
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 364
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104604
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 357
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9117
Składniki
Zielone szparagi opłucz pod bieżącą wodą, oczyść starannie, odetnij zdrewniałe końcówki. Po oczyszczeniu pokrój je na krótsze kawałki i wrzuć do garnka.
Kawałki szparagów zalej bulionem (może być z kostki). Gotuj na małym ogniu pod przykryciem nie dłużej niż 15 minut. W tym czasie oczyść i opłucz białą część pora, posiekaj w cienkie krążki.
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć krążki pora, smaż kilka minut. Przełóż do bulionu ze szparagami, gotuj razem jeszcze kilka minut. Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj całość na gładki krem (kawałki szparagów odłóż do dekoracji). Połącz z kremówką.
Gotową zupę dopraw do smaku solą oraz białym pieprzem. Tosty zrumień w tosterze lub na suchej patelni. Pokrój w kosteczkę. Zupę rozlej do miseczek. Udekoruj odłożonymi szparagami oraz opłukanymi i osuszonymi gałązkami koperku. Osobno podaj na stół grzanki.
Czas ok. 30 min; porcja - 270 kcal, cena 2,90 złŹródło: Świat kobiety