Do góry

Dania główne Przepis na:

Szparagowy Raj

Szparagowy Raj

Autor:

Przepisów i artykułów: 770 Ocena: 7747

Dodano:

Odsłon: 577

Soczyste mięso z kurczaka, owinięte aromatycznym boczkiem, w sosie serowym z dodatkiem jajka, podane na szparagach z pomidorami

Składniki

  • 1 filet z kurczaka
  • 6 podłużnych plastrów boczku parzonego
  • 1 pęczek szparag
  • 330 ml śmietany 30%
  • 1 jajko
  • 15 dag sera żółtego
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 1 łyżka curry
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz cayenne
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Szparagowy Raj

Przygotowanie

  1. 1. Szaragi myjemy, obcinamy twarde końcówki i gotujemy w osolonej wodzie 10 minut, następnie na patelnie wlewamy olej, rozgrzewamy i przekładamy szparagi, dodajemy pomidorki koktajlowe, prużymy 5 minut i odstawiamy na bok

  2. 2. Mięso kroimy na mniejsze podłużne kawałki, doprawiamy solą oraz przyprawą curry
    3. Każdy kawałek mięsa owijamy boczkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 25 minut 180°C w rozgrzanym piekarniku

  3. 4. W tym czasie, co piecze nam się mięso robi sos, do naczynia wlewamy śmietanę, wbijamy jajko, dodajemy straty na tarce o dużych oczach ser żółty, doprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy i wlewamy do małego rondelka i gotujemy do chwili rozpuszczenia się sera. Gotowy sos wylewamy na dno półmiska lub dowolnego naczynia

  4. 5. Na sos wykładamy warzywa a następnie kawałki kurczaka

  5. 6. Danie gotowe
    7. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń