Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bawarskie szpecle, czyli kluseczki kładzione, które przygotujecie w zaledwie kwadrans. Stanowią doskonały dodatek do kiełbasy czy kiszonej kapusty. Można podawać je również jako danie główne, wystarczy polać je sosem lub posypać serem i skwarkami. Polane z owocami i jogurtem naturalnym sprawdzą się również w roli słodkiego podwieczorku.
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1029
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 517
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 581
Ziemniaki po bacowsku to proste danie, które jest jednocześnie niezwykle pysz...
Odsłon: 4429
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 139
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 6035
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1029
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 517
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 581
Ziemniaki po bacowsku to proste danie, które jest jednocześnie niezwykle pysz...
Odsłon: 4429
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 139
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 6035
Składniki
Do miski wbijamy jajka, ubijamy je mikserem, następnie dodajemy mąkę i mleko. Całość ponownie miksujemy do połączenia. Ciasto na szpecle doprawiamy solą i pieprzem (możemy dorzucić też inne ulubione przyprawy, jeśli przygotowujemy szpecle na słodko, możemy pominąć całkowicie pieprz i dać jedynie szczyptę soli).
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Ciasto przelewamy do przeciskarki do szpecli, jeśli taką nie dysponujemy, możemy wykorzystać woreczek strunowy, do którego przekładamy całe ciasto, następnie odcinamy jeden róg i przez wyciętą dziurkę wyciskamy ciasto do wrzącej wody. Do wyciskania szpecli dobrze sprawdzi się również durszlak z większymi dziurkami.
Szpecle mieszamy w garnku, gotujemy przez około 30 sekund od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedzamy na durszlaku.
Szpecle podajemy z ulubionymi dodatkami - serem i skwarkami, sosem lub słodkimi dodatkami.