Do góry

Dania główne Przepis na:

Szpinakowa tarta

Szpinakowa tarta

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 6449

Dodano:

Odsłon: 5140

Pyszna, polecam smakoszom szpinaku :)

Składniki

  • Czubata szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 surowe żółtka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 450 g. szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 70 g. sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 surowe jaja i dwa białka, które zostały po zrobieniu ciasta.
  • sól do smaku, pieprz.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać żółtka, sól i zimną margarynę. Wszystko posiekać nożem. Zagnieść i uformować kulę. Owinąć we folię i umieścić w zamrażalniku na 1/2 godziny. Po tym czasie ciastem wyłożyć blaszkę, nakłuć gęsto widelcem. Obciążyć i piec 20 minut w 160*


    Szpinak dusimy na maśle, wgniatamy czosnek, lekko podlewamy wodą, solimy do smaku. Dodajemy pokruszony ser.
    w osobnym rondelku miksujemy jaja z dodatkowymi białkami i śmietaną. Doprawiamy do smaku. Radzę użyć mniej soli, ze względu na to, że ser jest już słony.

    Masę wylewamy na podpieczone ciasto i ponownie pieczemy 20 minut w 160*

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń