Do góry

Dania główne Przepis na:

Szpinakowe placki z gorgonzolą, czarnuszką i sosem pomidorowym

Szpinakowe placki z gorgonzolą, czarnuszką i sosem pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1173

Dodano:

Odsłon: 548

To chyba ulubione danie Sebastiana, żadne inne nie znikało tak szybko jak to :) Drogie mamy i ich pociechy, zaczynacie przygodę z BLW i macie za sobą I fazę? :) To w takim razie to danie przypadnie Wam do gustu :) Pyszne pieczone placuszki szpinakowe, podawane z przecierem pomidorowym, a dla dorosłych wersja troszkę bardziej wykwintna ;) Co sądzicie o takiej propozycji? :)

Składniki

  • opakowanie rozdrobnionego, mrożonego szpinaku 450g lub świeżego
  • 1,2 szklanki mąki
  • pół szklanki świeżej bazylii
  • 1 jajko
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka suszonego oregano
  • odrobina soli
  • czarnuszka do posypania
  • 70g gorgonzoli dolce
  • 3 pomidory
  • pół szklanki świeżej bazylii
  • łyżka suszonego oregano
  • starty ser
  • sól, pieprz do smaku
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szpinakowe placki z gorgonzolą, czarnuszką i sosem pomidorowym

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki oprócz czarnuszki wsadzamy do miksera i na wolnych obrotach mieszamy. Następnie wykładamy, na wyłożone papierem do pieczenia blachy i posypujemy z wierzchu czarnuszką. Pieczemy w 180°C przez około 12 minut. W międzyczasie sparzamy pomidory, miksujemy w blenderze i dodajemy przyprawy. Podgrzewamy na kuchence i polewamy placuszki. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń