Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 751 Ocena: 4954
Dodano: 13.06.2020
Odsłon: 3557
1-2 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Z udźca indyczego odjąć kość i pokroić mięso na potrzebne kawałki ( ja będę miała na dwa obiady taki był wielki udziec ). W sztuce mięsa ponacinać skórę, obsypać przyprawą do kurczaka, czosnkiem niedźwiedzim wlać olej i dokładnie całość wymieszać aby przyprawy wchłonęły w mięso. Odstawić na 25 -20 minut.
Gdy mięso odstało w przyprawach już swój czas. Patelnię rozgrzać i ułożyć na niej mięso skórą w stronę patelni z całą zawartością z miski. Obsmażyć z obu stron na rumiany kolor.
Jak już mięso mamy obsmażone, wlać 2 szklanki przegotowanej wody, dodać suszoną włoszczyznę i doprawić przyprawą z solą. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu wyparowania jednej szklanki wody, następnie wkroić drobno natkę pietruszki.
W czasie gdy mięso na wolnym ogniu dusi się z pietruszką w miseczce rozrobić śmietanę z wywarem od mięsa oraz mąką tak aby nie było grudek. Zalać rozrobioną śmietaną mięso i zagotować lekko do powstania sosu.
Sztukę mięsa w sosie podałam z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem polane sosem oraz surówka z kiszonej kapusty a do popicia zimna maślanka. Mięso wyszło tak pyszne że rozpływało się w ustach.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 14 czerwca 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszotka:) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz