Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wczoraj w promocji kupiłam wielki udziec z indyka, był tak wielki że po odjęciu z niego kości wyjdzie mi dwa obiady oczywiście dla trzech osób. Teraz jest tak gorąco że nawet jeść się nie chce ale ja bez gotowania nie umiem żyć. Z udźca zrobiłam sztukę mięsa w sosie z dodatkami, wszystko dokładnie podam w opisie.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5354
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11782
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5354
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11782
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Składniki
Z udźca indyczego odjąć kość i pokroić mięso na potrzebne kawałki ( ja będę miała na dwa obiady taki był wielki udziec ). W sztuce mięsa ponacinać skórę, obsypać przyprawą do kurczaka, czosnkiem niedźwiedzim wlać olej i dokładnie całość wymieszać aby przyprawy wchłonęły w mięso. Odstawić na 25 -20 minut.
Gdy mięso odstało w przyprawach już swój czas. Patelnię rozgrzać i ułożyć na niej mięso skórą w stronę patelni z całą zawartością z miski. Obsmażyć z obu stron na rumiany kolor.
Jak już mięso mamy obsmażone, wlać 2 szklanki przegotowanej wody, dodać suszoną włoszczyznę i doprawić przyprawą z solą. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu wyparowania jednej szklanki wody, następnie wkroić drobno natkę pietruszki.
W czasie gdy mięso na wolnym ogniu dusi się z pietruszką w miseczce rozrobić śmietanę z wywarem od mięsa oraz mąką tak aby nie było grudek. Zalać rozrobioną śmietaną mięso i zagotować lekko do powstania sosu.
Sztukę mięsa w sosie podałam z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem polane sosem oraz surówka z kiszonej kapusty a do popicia zimna maślanka. Mięso wyszło tak pyszne że rozpływało się w ustach.