Do góry

Dania główne Przepis na:

Sztuka mięsa z udźca indyka w sosie.

Sztuka mięsa z udźca indyka w sosie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 2828

Dodano:

Odsłon: 316

Wczoraj w promocji kupiłam wielki udziec z indyka, był tak wielki że po odjęciu z niego kości wyjdzie mi dwa obiady oczywiście dla trzech osób. Teraz jest tak gorąco że nawet jeść się nie chce ale ja bez gotowania nie umiem żyć. Z udźca zrobiłam sztukę mięsa w sosie z dodatkami, wszystko dokładnie podam w opisie.

Składniki

  • 635 g udźca z indyka bez kości,
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka,
  • 0,5 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 szklanki przegotowanej wody,
  • 0,5 łyżeczki przyprawy z solą np. Vegeta,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • 3 czubate łyżki śmietany 18 %,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 1 pęczek natki pietruszki 25 g.
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sztuka mięsa z udźca indyka w sosie.

Przygotowanie

  1. Z udźca indyczego odjąć kość i pokroić mięso na potrzebne kawałki ( ja będę miała na dwa obiady taki był wielki udziec ). W sztuce mięsa ponacinać skórę, obsypać przyprawą do kurczaka, czosnkiem niedźwiedzim wlać olej i dokładnie całość wymieszać aby przyprawy wchłonęły w mięso. Odstawić na 25 -20 minut.

  2. Gdy mięso odstało w przyprawach już swój czas. Patelnię rozgrzać i ułożyć na niej mięso skórą w stronę patelni z całą zawartością z miski. Obsmażyć z obu stron na rumiany kolor.

  3. Jak już mięso mamy obsmażone, wlać 2 szklanki przegotowanej wody, dodać suszoną włoszczyznę i doprawić przyprawą z solą. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu wyparowania jednej szklanki wody, następnie wkroić drobno natkę pietruszki.


  4. W czasie gdy mięso na wolnym ogniu dusi się z pietruszką w miseczce rozrobić śmietanę z wywarem od mięsa oraz mąką tak aby nie było grudek. Zalać rozrobioną śmietaną mięso i zagotować lekko do powstania sosu.

  5. Sztukę mięsa w sosie podałam z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem polane sosem oraz surówka z kiszonej kapusty a do popicia zimna maślanka. Mięso wyszło tak pyszne że rozpływało się w ustach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń