Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe kulki wołowo -wieprzowe w aromatycznym sosie, na bazie bulionu wołowego to znane na całym świecie Köttbullar, czyli szwedzkie klopsiki z Ikei. Dodamy do nich trochę metki cebulowej, będą jeszcze smaczniejsze.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19871
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 485
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 499
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6909
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243050
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19871
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 485
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 499
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6909
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243050
Składniki
Smażymy klopsiki. Do dużej miski dajemy bułkę pokrojoną w kostkę i zalewamy ją zimnym mlekiem. Kiedy bułka zmięknie, dodajemy mięso, metkę jajka i przyprawy. Wyrabiamy masę dokładnie, najlepiej rękami. Na patelni rozgrzewamy olej. Formujemy zwilżonymi dłońmi małe kuleczki wielkości orzechów włoskich i smażymy na rumiano, z obu stron. Smażymy je partiami (na patelni nie powinno być tłoku, aby klopsiki smażyły się na rumiano, a nie dusiły w nadmiarze soku, który puszczają) po kilka minut. Każdą partię przekładamy na talerz i przykrywamy pokrywką.
Robimy sos do klopsików. W rondlu rozpuszczamy masło, wsypujemy do niego mąkę i mieszamy intensywnie, aby nie było grudek. Po dwóch minutach powoli wlewamy ciepły bulion, mieszając rózgą. Gotujemy sos na małym ogniu przez 3-4 minut, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy sos sojowy, śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Do tak przygotowanego sosu wkładamy klopsiki, lekko podgrzewamy całość. W klasycznym przepisie klopsiki szwedzkie podaje się z pure ziemniaczanym, sałatką z ogórków i odrobiną dżemu z borówek lub żurawiny, ale nie jest to zestaw obowiązkowy. Zwłaszcza słodki dodatek nie każdemu odpowiada, można z niego po prostu zrezygnować. Surówkę też można podać inną, niekoniecznie ogórki. Klopsiki szwedzkie Köttbullar gotowe!