Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe kulki wołowo -wieprzowe w aromatycznym sosie, na bazie bulionu wołowego to znane na całym świecie Köttbullar, czyli szwedzkie klopsiki z Ikei. Dodamy do nich trochę metki cebulowej, będą jeszcze smaczniejsze.
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 1312
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 108
Polecam. Sprawdziłam. To jest dobre. Syci i odżywia.
Odsłon: 199
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 1312
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 108
Polecam. Sprawdziłam. To jest dobre. Syci i odżywia.
Odsłon: 199
Składniki
Smażymy klopsiki. Do dużej miski dajemy bułkę pokrojoną w kostkę i zalewamy ją zimnym mlekiem. Kiedy bułka zmięknie, dodajemy mięso, metkę jajka i przyprawy. Wyrabiamy masę dokładnie, najlepiej rękami. Na patelni rozgrzewamy olej. Formujemy zwilżonymi dłońmi małe kuleczki wielkości orzechów włoskich i smażymy na rumiano, z obu stron. Smażymy je partiami (na patelni nie powinno być tłoku, aby klopsiki smażyły się na rumiano, a nie dusiły w nadmiarze soku, który puszczają) po kilka minut. Każdą partię przekładamy na talerz i przykrywamy pokrywką.
Robimy sos do klopsików. W rondlu rozpuszczamy masło, wsypujemy do niego mąkę i mieszamy intensywnie, aby nie było grudek. Po dwóch minutach powoli wlewamy ciepły bulion, mieszając rózgą. Gotujemy sos na małym ogniu przez 3-4 minut, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy sos sojowy, śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Do tak przygotowanego sosu wkładamy klopsiki, lekko podgrzewamy całość. W klasycznym przepisie klopsiki szwedzkie podaje się z pure ziemniaczanym, sałatką z ogórków i odrobiną dżemu z borówek lub żurawiny, ale nie jest to zestaw obowiązkowy. Zwłaszcza słodki dodatek nie każdemu odpowiada, można z niego po prostu zrezygnować. Surówkę też można podać inną, niekoniecznie ogórki. Klopsiki szwedzkie Köttbullar gotowe!