Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami jest świetną propozycją na obiad dla całej rodziny. Dodatek sera sprawia, że danie jest kremowe i rozpływające się w ustach. Danie przygotowuje się niemal samo, a w tym czasie możesz poświęcić się milionom innych obowiązków do wykonania.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 510
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3561
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 1590
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30518
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 510
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3561
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 1590
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30518
Składniki
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj wołowinę i cebulę. Smaż wszystko przez kilka minut do zrumienienia. Dopraw solą i pieprzem. W razie potrzeby odcedź tłuszcz. Ziemniaki obierz i pokrój na bardzo cienkie plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Odłóż ok. 1/5 ziemniaków na bok.
Duże naczynie żaroodporne nasmaruj oliwą. Na dnie połóż ok. 1/5 ziemniaków, a na to ok. ¼ wołowiny. Posyp odrobiną sera żółtego. Powtarzaj te warstwy do wykończenia składników. W garnuszku wymieszaj bulion z mlekiem. Dodaj tarty ser cheddar i podgrzewaj wszystko, stale mieszając, do rozpuszczenia sera. Zdejmij z ognia i ostudź. Dodaj jajko i wymieszaj. Mieszanką zalej zapiekankę.
Na wierzchu poukładaj odłożone wcześniej ziemniaki, by lekko na siebie zachodziły. Posyp siekaną natką pietruszki.
Piekarnik nagrzej do 180 st. Celsjusza. Naczynie przykryj folią aluminiową. Szybką zapiekankę z mięsem mielonym i ziemniakami piecz przez 60 minut, do miękkości ziemniaków. Usuń folię i kontynuuj pieczenie przez kolejne 20 minut, do zrumienienia. Danie podawaj na ciepło.