Do góry

Dania główne Przepis na:

szybki makaron z bakłażanem i fetą

szybki makaron z bakłażanem i fetą

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8452

Dodano:

Odsłon: 13659

Obiad błyskawiczny, bezmięsny i lekki... z dedykacją dla kumpeli, która prosiła mnie o potrawę z tym warzywem, smacznego Kochana ! :)

Składniki

  • 1 mały bakłażan, 1 średnia cebula
  • 1 puszka pomidorów w zalewie (400 g)
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 100 gramów fety (użyłam fety z suszonymi pomidorami)
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 szczypty ziół prowansalskich ewentualnie oregano lub bazylia
  • około 350 gramów makaronu (użyłam świderków)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w 1 cm plastry, posypać solą, odstawić na 30 minut do puszczenia soku.

  2. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić.
    Paprykę pokroić w kosteczkę, cebulę posiekać.

    Bakłażana odsączyć z soku, wrzucić na patelnię razem z papryką i cebulką, podsmażyć przez około 7 - 8 minut na średnim ogniu, następnie dodać pomidory w puszce, przyprawić solą i pieprzem, dusić około 10 minut, do zredukowania i zagęszczenia sosu.
    Po tym czasie dodać ser, zioła, wymieszać, wrzucić makaron, wymieszać ponownie, podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń