Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet jest prosty i szybki w wykonaniu. Bez grama mięsa a wyjątkowo smaczny.
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 913
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4547
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1164
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 524
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 913
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4547
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1164
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 524
Składniki
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego, do całkowitego odparowania wody. Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę i natkę siekamy. Opłukany słonecznik na 10-15 minut zalewamy wrzątkiem i odcedzamy. Możemy użyć oleju kokosowego, wtedy pasztet będzie bardziej zwarty. Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy starte warzywa, czosnek, przyprawy i dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Potem zdejmujemy z gazu i gorące warzywa posypujemy płatkami owsianymi i lekko zmielonym siemieniem, dokładnie mieszamy. Gdy lekko przestygnie dodajemy soczewicę, natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Blaszkę 30 x 9 cm smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką kukurydzianą.
Do masy pasztetowej dodajemy odcedzoną fasolę, delikatnie mieszamy i wykładamy do blaszki. Wierzch możemy posypać sezamem lub zmielonym siemieniem.