Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet jest prosty i szybki w wykonaniu. Bez grama mięsa a wyjątkowo smaczny.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10881
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4855
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 976
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9333
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1386
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10881
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4855
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 976
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9333
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1386
Składniki
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego, do całkowitego odparowania wody. Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę i natkę siekamy. Opłukany słonecznik na 10-15 minut zalewamy wrzątkiem i odcedzamy. Możemy użyć oleju kokosowego, wtedy pasztet będzie bardziej zwarty. Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy starte warzywa, czosnek, przyprawy i dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Potem zdejmujemy z gazu i gorące warzywa posypujemy płatkami owsianymi i lekko zmielonym siemieniem, dokładnie mieszamy. Gdy lekko przestygnie dodajemy soczewicę, natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Blaszkę 30 x 9 cm smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką kukurydzianą.
Do masy pasztetowej dodajemy odcedzoną fasolę, delikatnie mieszamy i wykładamy do blaszki. Wierzch możemy posypać sezamem lub zmielonym siemieniem.