Do góry

Dania główne Przepis na:

Szybki Pasztet z soczewicy i słonecznika

Szybki Pasztet z soczewicy i słonecznika

Autor:

Przepisów i artykułów: 710 Ocena: 13664

Dodano:

Odsłon: 1032

Pasztet jest prosty i szybki w wykonaniu. Bez grama mięsa a wyjątkowo smaczny.

Składniki

  • soczewica czerwona 300 g
  • ziarna słonecznika 70 g
  • 1 duża marchewka
  • 1/4 selera
  • 1/2 pietruszki
  • 2 czerwone cebule
  • płatki owsiane 65 g
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki 3 łyżki
  • majeranek 1 łyżka
  • słodka papryka 1 łyżka
  • pieprz ziołowy 1 łyżka
  • Olej rzepakowy 115 g ( lub kokosowy )
  • sól ziołowa
  • czerwona fasola konserwowa 130 g
  • siemię lniane 3 łyżki
  • sezam do posypania (opcjonalnie )
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szybki Pasztet z soczewicy i słonecznika

Przygotowanie

  1. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego, do całkowitego odparowania wody.
    Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na dużych oczkach tarki.
    Cebulę i natkę siekamy. Opłukany słonecznik na 10-15 minut zalewamy wrzątkiem i odcedzamy.
    Możemy użyć oleju kokosowego, wtedy pasztet będzie bardziej zwarty.
    Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy starte warzywa, czosnek, przyprawy i dusimy pod przykryciem przez 10 minut.
    Potem zdejmujemy z gazu i gorące warzywa posypujemy płatkami owsianymi i lekko zmielonym siemieniem, dokładnie mieszamy.
    Gdy lekko przestygnie dodajemy soczewicę, natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.
    Blaszkę 30 x 9 cm smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką kukurydzianą.

  2. Do masy pasztetowej dodajemy odcedzoną fasolę, delikatnie mieszamy i wykładamy do blaszki.
    Wierzch możemy posypać sezamem lub zmielonym siemieniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń