Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miałam w lodówce miseczkę ziemniaków z wczorajszego obiadu, więc ugotowałam szybkie kluski ziemniaczano-twarogowe. Najpierw miałam w planie kluski ruskie (przepis na blogu), ale wyskoczyła mi nagła sprawa i musiałam przyspieszyć działania. W rezultacie powstały szybkie, delikatne i pyszne kluseczki z oporną skrobią z ziemniaków i sporą ilością białka z twarogu. W sam raz dla cukrzyków i odchudzających się, bo takie kluski są dla nich o wiele lepsze, niż makaron czy świeżo ugotowane ziemniaki. Cukier nie skacze, nie ma nagłego wyrzutu insuliny, substancje odżywcze wchłaniają się powoli, a oporna skrobia karmi pożyteczne bakterie. To są idealne kluski dla cukrzyka!
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 419
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2963
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 46
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 419
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2963
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 46
Składniki
Uwaga, aby przygotować kluski, które zawierają oporną skrobię, koniecznie trzeba użyć „wczorajszych” ziemniaków, przechowywanych w lodówce. Dla wygody już poprzedniego dnia rozdrobniłam ziemniaki (jak na puree) i taką masę przełożyłam do miseczki i schowałam do lodówki. Bo o wiele łatwiej miażdży się gorące ziemniaki, niż takie zimne, skamieniałe kawałki. A jak już masz rozdrobnione ziemniaki, to nazajutrz wszystko robi się prawie samo.
Rozgniecione ziemniaki, twaróg, jajko, skrobię, mąkę i sól włóż do miski, a następnie połącz składniki łyżką i wymieszaj na gładkie ciasto. Pod koniec lepiej jest wyrabiać dłonią, ale jeśli bardzo nie chcesz się brudzić, to łyżka też da radę.
W garnku zagotuj wodę i dodaj sól. Do przygotowania moich kluseczek trzeba mieć rodzaj sita do galuszek, haluszek czy szpecli (niem. spätzle). Wiem, że nie każdy ma takie coś i wówczas trzeba małe kluseczki nabierać łyżeczką maczaną we wrzątku. Ale warto mieć takie sito czy przecierak do klusek, bo to znacznie przyspiesza sprawę.
Połóż sito na garnku z wrzątkiem, a następnie na nim połóż ciasto na szybkie kluski ziemniaczano-twarogowe.
Przeciskaj ciasto przez dziurki przy pomocy specjalnej łopatki, łyżki, szpachelki, a nawet dłoni,
ale staraj się to zrobić w miarę szybko.
Gdy całe ciasto znajdzie się w garnku, odłóż sito na bok i najlepiej od razu je umyj. Kluseczki gotuj przez 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Wyławiaj łyżką cedzakową na duże sito lub durszlak i odsącz z wody.
Szybkie kluski ziemniaczano-twarogowe podawaj gorące z dowolnym sosem.
Bardzo dobrze smakują kluseczki z podsmażoną na złoto cebulką, a także ze skwarkami z boczku lub wędzonego tofu. Możesz też delikatnie podsmażyć kluski na patelni na maśle lub innym dowolnym tłuszczu.
U mnie były na obiad podane z sosem, buraczkami, duszoną młodą kapustą, kiszonym ogórkiem i niewidocznym na zdjęciu szaszłykiem. Smacznego!