Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka duszona w kapuście kiszonej

Szynka duszona w kapuście kiszonej

Autor:

Przepisów i artykułów: 482 Ocena: 3572

Dodano:

Odsłon: 2746

Jest to danie jednogarnkowe, trochę a'la bigos, ale krócej duszone i z dodatkiem marchewki, pietruszki, pora i cebuli. Dodatkowo dodałam koncentrat pomidorowy, czosnek, trochę ziół prowansalskich i na koniec serek topiony. Mieszanka z pozoru wybuchowa, ale bardzo smaczna.

Składniki

  • ok. 1,3kg szynki wieprzowej
  • 500g kapusty kiszonej
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • 2 cebule
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 listek laurowy
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ok. 70g serka topionego o smaku gouda
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szynka duszona w kapuście kiszonej

Przygotowanie

  1. Mięso wieprzowe pokroiłam w kostkę. Przyprawiłam je przyprawą do wieprzowiny, majerankiem i sosem sojowym. Dodałam do mięsa przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wszystko wymieszałam. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i wrzuciłam mięso. Obsmażyłam je i przełożyłam do garnka. Cebule obrałam, pokroiłam w kostkę. Pora również drobno pokroiłam i razem z cebulą przesmażyłam na oleju. Na koniec smażenia przyprawiłam je solą, pieprzem i pieprzem ziołowym i przełożyłam do garnka z mięsem. Marchew i pietruszkę obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach, po czym dodałam do garnka. Kapustę kiszoną odcisnęła, i poszatkowałam. Przełożyłam do garnka. Do garnka dolałam tyle wody żeby wyrównać poziom z warzywami i mięsem. Dodałam listek, ziele angielskie, koperek i pietruszkę. Garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam. Zmniejszyłam ogień i powoli dusiłam mięso. Po ok. 20 minutach dodałam koncentrat pomidorowy i zioła prowansalskie. Dusiłam mięso, aż stało się mięciutkie. W tym czasie kapusta również powinna zrobić się miękka. Na koniec dodałam serek topiony i dusiłam dalej, aż się roztopił i połączył z sosem. Danie podałam na gorąco ze świeżym pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń