Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szynka korzenna"
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 14
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 124
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 275
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 488
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 14
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 124
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 275
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 488
Składniki
Marynata: olej podgrzej, wymieszaj z miodem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Gdy marynata przestygnie, domieszaj czerwone wino, odstaw.
Mięso umyj, osusz i natrzyj solą. Ostrym nożem natnij w kratkę. W każdy powstały kwadracik wciśnij po goździku. Szynkę włóż do miski i zalej zimną marynatą. Przykryj, odstaw do lodówki na 12 godzin.
Obracaj mięso podczas marynowania. Szynkę przełóż do brytfanki, podlej 1/3 marynaty, piecz 40 minut w 200oC.
Zmniejsz temperaturę, polej szynkę powstałym sosem. Piecz kolejne 30 minut. Resztę marynaty zagotuj i podgrzewaj, aż powstanie gęsty sos. Posmaruj nim mięso i zapiekaj jeszcze przez 15 minut.Źródło: Naj