Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Plastry szynki wieprzowej skąpane w aromatycznym sosie chrzanowym. Tak przyrządzona wieprzowina jest niezwykle delikatna i krucha. To świetna, bo zdrowsza, alternatywa dla kotleta w panierce smażonego na oleju.
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
Odsłon: 24
Świąteczne smaki.
Odsłon: 62
Ciasto Śnieżynka bez pieczenia jest banalne w wykonaniu, nie potrzebujesz do...
Odsłon: 1247
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
Odsłon: 24
Świąteczne smaki.
Odsłon: 62
Ciasto Śnieżynka bez pieczenia jest banalne w wykonaniu, nie potrzebujesz do...
Odsłon: 1247
Składniki
Połącz oliwę z oliwek z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, roztartymi w moździerzu cząbrem i majerankiem oraz słodką papryką. Oczyść mięso i pokrój na plastry o grubości okoł0 7-8 mm. Zamarynuj i odstaw na kilka godzin go lodówki.
Pokrój drobno cebulę i usmaż na maśle klarowanym. Zdejmij cebulę z patelni, a na tłuszczu, który został, obsmaż krótko z każdej strony plastry wieprzowiny. Zdejmij mięso z patelni i obsmaż pokrojone w plastry pieczarki. Jeśli to konieczne, dodaj nieco masła. Zdejmij pieczarki z patelni.
Umieść na patelni mięso i cebulę i zalej bulionem – taką ilością, by lekko tylko zakrył mięso. Duś pod przykryciem przez około 45 minut. Pod koniec dodaj na patelnię podsmażone pieczarki.
Odlej pozostały bulion i wymieszaj go ze śmietaną (dodawaj stopniowo bulion do śmietany – nie odwrotnie) i chrzanem. Przelej z powrotem na patelnię i duś jeszcze 15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj szynkę w sosie chrzanowym udekorowaną posiekaną natka pietruszki, w towarzystwie porcji ziemniaków, kaszy albo z kawałkiem pieczywa.