Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka w sosie musztardowym

Szynka w sosie musztardowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 118 Ocena: 509

Dodano:

Odsłon: 362

Tradycyjny gulasz z szynki w nieco innym wydaniu.

Składniki

  • szynka wieprzowa (lub z łopatki) - 1/2 kg
  • cebula - 1 szt.
  • liście laurowe - 3 szt.
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • musztarda - 1 łyżka
  • margaryna do smażenia
  • mąka - 2 łyżki
  • śmietana - 2 łyżeczki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szynka w sosie musztardowym

Przygotowanie

  1. Szynkę kroimy w kawałki. Posypujemy solą, pieprzem oraz papryką. Odstawiamy na 20 minut.

  2. Mięso rumienimy na margarynie, wlewamy dwie szklanki wody. Dusimy ok 40 min., na przemian podsmażając i wlewając wodę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i liście laurowe. Gotujemy aż mięso zmięknie.

  3. Śmietanę mieszamy z mąką, 3 łyżkami wody i musztardą. Powoli wlewamy do mięsa. Gotujemy aż powstanie gęsty sos. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń