Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca, pikantna zupa gulaszowa z pomidorami i papryką. Może być podana z kaszą lub z pieczywem.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 250
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 250
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
Składniki
Opłukaną i osuszoną ręczniczkami papierowymi szynkę kroimy w plastry. Plastry szynki tłuczemy tłuczkiem do mięsa. Każdy plaster solimy i posypujemy pieprzem ziołowym. Rozgrzewamy patelnię ze smalcem, układamy plastry szynki i smażymy na rumiany kolor z każdej strony plastra.
W między czasie kroimy cebulę w pół plastry, solimy żeby zmiękła i puściła sok.
Gdy plastry szynki będą zarumienione z obydwu stron,dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy pod przykryciem do miękkości cebuli.
Gdy mięso dusi się z cebulą przygotowujemy w garnczku wywar z litra wody, lubczyku, włoszczyzny, pasty rosołowej, liścia laurowego i ziela angielskiego. Doprowadzamy do zagotowania się. Uduszone mięso z cebulą dodajemy łyżką cedzakową do ugotowanego wywaru, doprowadzamy do zagotowania się.
Dodajemy puszkę pomidorów krojonych, koncentrat pomidorowy, ostry sos z papryczek, pokrojony czosnek i wszystkie przyprawy. Dusimy jeszcze 30 minut w celu zredukowania wody, w razie potrzeby jeszcze na koniec możemy doprawić do smaku.
Podajemy z pieczywem lub ziemniakami, kaszą. Smacznego :)