Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca, pikantna zupa gulaszowa z pomidorami i papryką. Może być podana z kaszą lub z pieczywem.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 970
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 105
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2159
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4175
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 970
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 105
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2159
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4175
Składniki
Opłukaną i osuszoną ręczniczkami papierowymi szynkę kroimy w plastry. Plastry szynki tłuczemy tłuczkiem do mięsa. Każdy plaster solimy i posypujemy pieprzem ziołowym. Rozgrzewamy patelnię ze smalcem, układamy plastry szynki i smażymy na rumiany kolor z każdej strony plastra.
W między czasie kroimy cebulę w pół plastry, solimy żeby zmiękła i puściła sok.
Gdy plastry szynki będą zarumienione z obydwu stron,dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy pod przykryciem do miękkości cebuli.
Gdy mięso dusi się z cebulą przygotowujemy w garnczku wywar z litra wody, lubczyku, włoszczyzny, pasty rosołowej, liścia laurowego i ziela angielskiego. Doprowadzamy do zagotowania się. Uduszone mięso z cebulą dodajemy łyżką cedzakową do ugotowanego wywaru, doprowadzamy do zagotowania się.
Dodajemy puszkę pomidorów krojonych, koncentrat pomidorowy, ostry sos z papryczek, pokrojony czosnek i wszystkie przyprawy. Dusimy jeszcze 30 minut w celu zredukowania wody, w razie potrzeby jeszcze na koniec możemy doprawić do smaku.
Podajemy z pieczywem lub ziemniakami, kaszą. Smacznego :)