Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca, pikantna zupa gulaszowa z pomidorami i papryką. Może być podana z kaszą lub z pieczywem.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 109
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 143
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4207
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8681
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 109
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 143
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4207
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8681
Składniki
Opłukaną i osuszoną ręczniczkami papierowymi szynkę kroimy w plastry. Plastry szynki tłuczemy tłuczkiem do mięsa. Każdy plaster solimy i posypujemy pieprzem ziołowym. Rozgrzewamy patelnię ze smalcem, układamy plastry szynki i smażymy na rumiany kolor z każdej strony plastra.
W między czasie kroimy cebulę w pół plastry, solimy żeby zmiękła i puściła sok.
Gdy plastry szynki będą zarumienione z obydwu stron,dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy pod przykryciem do miękkości cebuli.
Gdy mięso dusi się z cebulą przygotowujemy w garnczku wywar z litra wody, lubczyku, włoszczyzny, pasty rosołowej, liścia laurowego i ziela angielskiego. Doprowadzamy do zagotowania się. Uduszone mięso z cebulą dodajemy łyżką cedzakową do ugotowanego wywaru, doprowadzamy do zagotowania się.
Dodajemy puszkę pomidorów krojonych, koncentrat pomidorowy, ostry sos z papryczek, pokrojony czosnek i wszystkie przyprawy. Dusimy jeszcze 30 minut w celu zredukowania wody, w razie potrzeby jeszcze na koniec możemy doprawić do smaku.
Podajemy z pieczywem lub ziemniakami, kaszą. Smacznego :)