Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka wieprzowa

Szynka wieprzowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12889

Dodano:

Odsłon: 23

Wypróbowany przepis na "Szynka wieprzowa"

Składniki

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • pół łyżeczki papryki chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szynka wieprzowa

Przygotowanie

  1. Szynkę umyj, osusz, natnij. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do sosu sojowego i pozostałych przypraw, wymieszaj. Marynatą natrzyj mięso, odstaw na 2 dni.

  2. Mięso razem z marynatą włóż do rękawa do pieczenia, piecz przez 3 godziny w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostaw mięso kwadrans w piekarniku. Szynkę możesz podawać po upieczeniu do obiadu lub po ostygnięciu na kanapki.

  3. Czas: około 4 godziny.

  4. Surową szynkę przed pieczeniem zawsze warto zapeklować. Możesz ją peklować tylko w przyprawach lub zagotować marchewkę, cebulę, pietruszkę z przyprawami, dodać do wywaru szklankę czerwonego wina, zalać mięso i peklować je kilka dni w lodówce, obracając.

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń