Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka wieprzowa nadziewana

Szynka wieprzowa nadziewana

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12892

Dodano:

Odsłon: 7

Przepis wart wypróbowania: "Szynka wieprzowa nadziewana"

Składniki

  • 1,5 kg szynki wieprzowej lub innego mięsa
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 10 marchewek
  • 2 cebule
  • 1/4 selera
  • 6 ząbków czosnku
  • pół litra wina czerwonego
  • tymianek
  • liść laurowy
  • 6 dag masła
  • 2 łyżki octu winnego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki miodu
  • cytryna
  • dymka
  • 20 ml śmietany
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szynka wieprzowa nadziewana

Przygotowanie

  1. Boczek pokrój, dodaj pieprz i czosnek. Szynkę nadkrój, uformuj płat, posmaruj boczkiem. Owiń mięso nicią, przypraw tymiankiem i pokruszonym liściem laurowym. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek. Zalej winem. Odstaw na noc.

  2. Na maśle podsmaż mięso. Posyp solą i pieprzem, dodaj warzywa, cytrynę i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Piecz pod przykryciem godzinę. Przecedzoną marynatę zagotuj ze śmietaną, octem, mąką ziemniaczaną.

  3. Na maśle uduś marchewki, dodaj miód, kandyzuj. Podawaj mięso z warzywami.

  4. CZAS: około 2,5 godziny

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń