Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szynka ze śliwkami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 144
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 41
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 144
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 41
Składniki
Umytą szynkę natrzyj oliwą. Cytrynę pokrój w plastry, obłóż mięso. Przykryj, schłodź przez noc.
Śliwki namocz w koniaku z gorącą wodą – płynu ma być razem tyle, by przykrył śliwki. W szynce zrób ostrym nożem wgłębienie, włóż w nie namoczone śliwki. Obwiąż mięso sznurkiem, by nadać mu kształt.
Posmaruj musztardą, obsmaż na gorącym oleju. Po obsmażeniu obłóż plasterkami drugiej cytryny, przykryj folią. Piecz godzinę i 15 min w 180°C. Po tym czasie zdejmij folię i zwiększ temperaturę do 200°C na 10-15 minut, żeby przypiekła się skórka.Źródło: Chwila dla Ciebie