Do góry

Dania główne Przepis na:

Tadżin z kurczakiem i warzywami

Tadżin z kurczakiem i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 2022

Dodano:

Odsłon: 474

tradycyjne, niezwykle aromatyczne danie z Maroka (tadżin, tażin lub tajin), które możemy przygotować w domu, w piekarniku, w zwykłym naczyniu żaroodpornym (wybieramy takie z przykryciem)

Składniki

  • filet z kurczaka - 4 szt.
  • ziemniaki - 4 szt.
  • marchewka - 1 duża
  • fasolka szparagowa - 400 g
  • cebula - 2 szt.
  • pomidor - 1 szt.
  • czarne oliwki drylowane - 200 g (mały słoiczek)
  • papryka - 1 szt.
  • oliwa z oliwek - 4-5 łyżek
  • kolendra - 1 pęczek
  • kurkuma - 1 łyżeczka
  • słodka papryka - 1 łyżeczka
  • chili - 1 płaska łyżeczka
  • cynamon - 1 płaska łyżeczka
  • imbir - 1 płaska łyżeczka
  • kumin - 1 płaska łyżeczka
  • sól
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tadżin z kurczakiem i warzywami

Przygotowanie

  1. zaczynamy od marynaty: w miseczce dokładnie mieszamy wszystkie przyprawy z oliwą, dodajemy posiekaną kolendrę i tak sporządzoną marynatą smarujemy mięso, odkładamy do lodówki na kilka godzin

  2. ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, marchewkę obieramy i kroimy w plasterki o grubości 1 cm, cebulę obieramy i kroimy w piórka, pomidora sparzamy, obieramy i kroimy w kostkę, paprykę kroimy w paski, a oliwki odsączamy z zalewy

  3. na dnie naczynia układamy cebulę, a na niej mięso, na mięsie resztę warzyw, polewamy pozostałą marynatą, dolewamy pół szklanki wody, solimy, nakrywamy naczynie i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez 1,5 godziny

  4. podajemy na gorąco, jako samodzielnie danie lub z arabskim chlebem oraz kaszą kuskus, smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń