Do góry

Dania główne Przepis na:

Tagliatelle z bałkańskim kozim serem, orzeszkami pinii i pomidorkami koktajlowymi

Tagliatelle  z bałkańskim kozim serem, orzeszkami pinii i pomidorkami koktajlowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 955 Ocena: 17960

Dodano:

Odsłon: 244

Miłośnicy makaronów będą zadowoleni. A bałkański ser kozi wymiata.

Składniki

  • 500 g świeżego makaronu tagliatelle
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g bałkańskiego sera koziego
  • 2 ząbki czosnku
  • garść listków bazylii plus kilka do dekoracji
  • 8 łyżek oliwy
  • garść orzeszków piniowych
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tagliatelle z bałkańskim kozim serem, orzeszkami pinii i pomidorkami koktajlowymi

Przygotowanie

  1. W dużym garnku zagotowałem wodę posoloną.. Rozgrzałem oliwę na patelni na średnim ogniu. Dodałem posiekany czosnek i pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki, większe na ćwiartki, smażyłem delikatnie mieszając przez 2-3 minuty. Doprawiłem solą i pieprzem, zdjąłem z ognia, odstawiłem.
    Makaron wrzuciłem do wrzątku, ugotowałem al dente. Odcedziłem, przełożyłem z powrotem do garnka. Dodałem sos z pomidorków koktajlowych z patelni, pokruszony ser kozi oraz drobno pokrojone listki bazylii. Wszystko delikatnie mieszając dusiłem przez 30 sekund, aby smaki się połączyły.
    Przełożyłem na półmisek, udekorowałem listkami bazylii, posypałem uprażonymi orzeszkami pinii, podałem od razu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń