Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kocham pesto w każdej postaci. Uwielbiam tworzyć nowe i wyzywające smakiem połączenia. Tym razem zapraszam na makaron z pesto z rukoli i bazylii z dodatkiem prażonych migdałów i koziego sera. Smaku całości dodają przyrumienione kawałki szynki, a świeżości pomidory śliwkowe. Smacznie polecam :)
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31350
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 14747
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1398
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31350
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 14747
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1398
Składniki
Migdały mielimy w młynku lub rozdrabniamy je w moździerzu. Do rozdrabniacza dodajemy czosnek, bazylię, rukolę i część oliwy z oliwek - wszystko chwilę miksujemy. Następnie dodajemy straty kozi ser i zmielone migdały, pozostałą część oliwy i ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia składników (niezbyt długo, aby nie powstała jednolita papka). Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Szynkę kroimy w pasy i rumienimy je na odrobinie oliwy. Ugotowany makaron mieszamy z pesto, dodajemy szynkę oraz pokrojone pomidory śliwkowe. Całość posypujemy dodatkową porcją koziego sera.
Jeśli zostało nam pesto, możemy przechowywać je w lodówce do około tygodnia w dobrze zamkniętym słoiczku. Pesto świetnie sprawdzi się także jako dodatek do ryżu, mięs, ryb lub jako smarowidło do pieczywa. Życzę smacznego! :)