Do góry

Dania główne Przepis na:

tagliatelle z sosem kalafiorowym

tagliatelle z sosem kalafiorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2558

Dodano:

Odsłon: 4717

Pyszna i zdrowa kompozycja dla miłośników kalafiora.

Składniki

  • 200 g makaronu tagliatelle /u mnie pełnoziarnisty/
  • 1 średni kalafior
  • woda z gotowania makaronu i/lub mleko
  • 1 łyżka masła, 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, miód
  • garść jagód goji, garść pestek dyni, koperek
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron gotuję w osolonej wodzie na lekko twardo. Przelewam zimną wodą do wystudzenia, pozostawiając około szklanki wody z gotowania.
    Kalafior gotuję do miękkości. Łączę różyczki z wodą z gotowania makaronu i miksuję do uzyskania gładkiego sosu.
    Masło topię i smażę na nim drobno posiekany czosnek. Dodają przecier kalafiorowy i podgrzewam. Przyprawiam pieprzem, solą i miodem. Dolewam mleka do momentu uzyskania pożądanej konsystencji /u mnie niewiele - zrobiłam bardzo gęsty sos/.
    Kiedy sos jest gorący dodaję makaron i podgrzewam.
    Pestki dyni prażę na suchej patelni.
    Gorące danie posypuję dynią i goji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosynka 02 kwietnia 2018 Bardzo smaczne danie. Jutro kupie kalafior i obowiazkowo przygotuje. Pysznosti!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń