Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 49
Dodano: 06.03.2016
Odsłon: 4655
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Mięso z kurczaka pokrój w paski, umieść w misce, polej sosem sojowym, sokiem z limonki i olejem, wszystko wymieszaj, odstaw na 20 minut. Orzeszki posiekaj w urządzeniu, gdy będą rozdrobnione zacznij dolewać po odrobinie wody, by uzyskać gładką konsystencję. Jeśli używasz gotowego masła orzechowego, przejdź do następnego kroku. Uzyskane masło orzechowe dokładnie wymieszaj z miodem, octem ryżowym, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, startym imbirem, sosem sojowym, sokiem z limonki, chilli i pozostałą wodą. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, obsmaż na nim pokrojonego kurczaka, dodaj pokrojoną w paseczki paprykę. Smaż max 7-8 minut. Następnie zalej sosem z masła orzechowego, doprowadź do wrzenia i trzymaj na ogniu 3-4 minuty. Jeśli sos jest zbyt gęsty podlej odrobiną wody. Ewentualnie dopraw sosem sojowym.
Gotowego kurczaka podawaj posypanego posiekanym szczypiorem lub kolendrą oraz posiekanymi orzeszkami. Najlepiej pasuje do niego ryż, makaron ryżowy lub inny cienki makaron w azjatyckim stylu.
Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

fiolinea 15 listopada 2018Zgłoś do usunięcia
Zrobiłam, przepyszy ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

smaker 13 kwietnia 2016Zgłoś do usunięcia
Bardzo dziękujemy za ten przepis - zamieściliśmy go w naszym zestawieniu 20 ciekawych przepisów na dania z kurczakiem - https://smaker.pl/newsy-20-smacznych-pomyslow-na-kurczaka,1899062,a,.htmlPozdrawiamy :)
0 Kto głosował? | Odpowiedz