Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tajski kurczak w przecudownym sosie z masła orzechowego.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 10918
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 621
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 7557
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 10918
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 621
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 7557
Składniki
Mięso z kurczaka pokrój w paski, umieść w misce, polej sosem sojowym, sokiem z limonki i olejem, wszystko wymieszaj, odstaw na 20 minut. Orzeszki posiekaj w urządzeniu, gdy będą rozdrobnione zacznij dolewać po odrobinie wody, by uzyskać gładką konsystencję. Jeśli używasz gotowego masła orzechowego, przejdź do następnego kroku. Uzyskane masło orzechowe dokładnie wymieszaj z miodem, octem ryżowym, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, startym imbirem, sosem sojowym, sokiem z limonki, chilli i pozostałą wodą. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, obsmaż na nim pokrojonego kurczaka, dodaj pokrojoną w paseczki paprykę. Smaż max 7-8 minut. Następnie zalej sosem z masła orzechowego, doprowadź do wrzenia i trzymaj na ogniu 3-4 minuty. Jeśli sos jest zbyt gęsty podlej odrobiną wody. Ewentualnie dopraw sosem sojowym.
Gotowego kurczaka podawaj posypanego posiekanym szczypiorem lub kolendrą oraz posiekanymi orzeszkami. Najlepiej pasuje do niego ryż, makaron ryżowy lub inny cienki makaron w azjatyckim stylu. Smacznego!