Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam przepis na pyszne bułeczki panini, takich jeszcze nie jedliście. zapraszam serdecznie na krótki film z przepisem i życzę smacznego.
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2019
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12997
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 261
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2019
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12997
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 261
Składniki
Do większej miski wsypcie mąkę 500 g. następnie sól, oregano i drobno posiekany czosnek, A teraz zrobimy zaczyn. Do miarki wlejcie 350 ml. ciepłej wody, następnie koncentrat pomidorowy, cukier, drożdże, całość dokładnie mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Cały zaczyn wlewamy do miski z mąką i wstępnie mieszamy aż stworzy się luźne ciasto, zazwyczaj trwa to około 30 sekund. Następnie miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 1 godzinę do delikatnego wyrośnięcia. Po tym czasie dosypujemy 100 g. mąki i już dokładnie wyrabiamy ciasto na blacie zagniatając do środka, trwa to około 5-10 minut. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. tego typu ciasto poleży w lodówce nawet 2 doby, bułeczki będą jeszcze bardziej puszyste i delikatne. Ale dzisiaj robimy ekspresowe bułeczki. Po 2 godzinach w lodówce ciasto wyciągamy z lodówki, podsypujemy blat mąką. Ciasto delikatnie układamy na mące nie ugniatamy tylko delikatnie rozciągamy, tworząc większy prostokąt, następnie kroimy 3 -4 centymetrowe paski, paski kroimy na 3-4 centymetrowe kwadraciki i odkładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia zachowując 2-3 centymetrowe odstępy, aby podczas pieczenia nie stykały się ze sobą. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika ustawionego na 250 stopni góra, dół, bez termoobiegu i pieczemy aż bułeczki ładnie się zarumienią. Trwa to zazwyczaj 6-10 minut, wszystko zależy od piekarnika. Blachę umieszczamy po środku piekarnika. Gotowe !!! Smacznego. Z tych proporcji powinny wyjść 2 blachy pysznych panini.