Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarhonya - węgierski makaron w typie naszych zacierek. Twardy, suszony, z dużą ilością jajek. Powszechnie stosowany do bograczu czy zupy gulaszowej. Podawany również jako oddzielne danie. W tym wypadku z duszoną wołowiną.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 805
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 143
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2835
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 805
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 143
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2835
Składniki
Na stolnicę (blat) wysyp mąkę, posyp solą, zrób zagłębienie i wbij w nie jajka. Dodaj tłuszcz i wyrób twarde, gładkie ciasto. Odstaw na minimum godzinę, aby wyschło. Ponieważ ciasto nie chciało schnąć, podzieliłem je na mniejsze kawałki, aby szybciej wyschło.
Wyschnięte ciasto zetrzyj za pomocą tarki o grubych oczkach na posypaną mąką stolnicę. Ja użyłem ręcznej maszynki do tarcia serów (posypując w trakcie przecierania mąką). Odstaw do wyschnięcia - najlepiej na całą noc.
Ponieważ nie miałem tyle czasu, wysuszyłem torhanya w piekarniku (30 stopni, termoobieg, uchylone drzwiczki). Po dwóch godzinach był gotowy. Wyszło go trochę więcej niż potrzebowałem, więc reszta w pojemniczku powędrowała do szafki - będzie jak znalazł do bograczu.
W czasie, kiedy makaron schnie, przygotuj wołowinkę. Pokrój umyte i osuszone mięso w cienkie plasterki, lekko rozbij (jak na bitki), posyp delikatnie pieprzem i obsmaż na dość dużym ogniu. Zdejmij z ognia i dodaj łyżeczkę słodkiej papryki. Dokładnie wymieszaj. Zmniejsz ogień, podlej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem do miękkości - ok. 1 - 1,5 godziny. Dodałem własnej produkcji "bulionetki", ale nie jest to konieczne.
W trakcie duszenia podlewaj (jeżeli trzeba) wodą. Kiedy mięso będzie miękkie dodaj posiekaną drobno cebulę i czosnek. Podsmaż, aż cebula się zeszkli. Wsyp tarhonya - ok. 1,5 szklanki na 4 osoby - dodaj dwa razy tyle wody. Lekko osól i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 7 - 10 minut, aż makaron będzie "al dente". Podawaj posypane siekaną natką.