Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarhonya - węgierski makaron w typie naszych zacierek. Twardy, suszony, z dużą ilością jajek. Powszechnie stosowany do bograczu czy zupy gulaszowej. Podawany również jako oddzielne danie. W tym wypadku z duszoną wołowiną.
Na stolnicę (blat) wysyp mąkę, posyp solą, zrób zagłębienie i wbij w nie jajka. Dodaj tłuszcz i wyrób twarde, gładkie ciasto.
Odstaw na minimum godzinę, aby wyschło.
Ponieważ ciasto nie chciało schnąć, podzieliłem je na mniejsze kawałki, aby szybciej wyschło.
Wyschnięte ciasto zetrzyj za pomocą tarki o grubych oczkach na posypaną mąką stolnicę. Ja użyłem ręcznej maszynki do tarcia serów (posypując w trakcie przecierania mąką).
Odstaw do wyschnięcia - najlepiej na całą noc.
Ponieważ nie miałem tyle czasu, wysuszyłem torhanya w piekarniku (30 stopni, termoobieg, uchylone drzwiczki). Po dwóch godzinach był gotowy.
Wyszło go trochę więcej niż potrzebowałem, więc reszta w pojemniczku powędrowała do szafki - będzie jak znalazł do bograczu.
W czasie, kiedy makaron schnie, przygotuj wołowinkę. Pokrój umyte i osuszone mięso w cienkie plasterki, lekko rozbij (jak na bitki), posyp delikatnie pieprzem i obsmaż na dość dużym ogniu.
Zdejmij z ognia i dodaj łyżeczkę słodkiej papryki. Dokładnie wymieszaj.
Zmniejsz ogień, podlej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem do miękkości - ok. 1 - 1,5 godziny.
Dodałem własnej produkcji "bulionetki", ale nie jest to konieczne.
W trakcie duszenia podlewaj (jeżeli trzeba) wodą.
Kiedy mięso będzie miękkie dodaj posiekaną drobno cebulę i czosnek. Podsmaż, aż cebula się zeszkli.
Wsyp tarhonya - ok. 1,5 szklanki na 4 osoby - dodaj dwa razy tyle wody. Lekko osól i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 7 - 10 minut, aż makaron będzie "al dente".
Podawaj posypane siekaną natką.
Pikantny,aromatyczny,tradycyjnie przygotowywany nad paleniskiem przysmak węgi...
Odsłon: 13184
Przeglądając przepisy na temat tej potrawy doszłam do wniosku, że trzeba by s...
Odsłon: 7998
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 102
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 149
Idealna pasta zastępująca kupną kostkę rosołową. Jest zdrowsza i jedna czubat...
Odsłon: 129
Dziś przedstawiam Wam szybki i zaskakujący deser a jest nim grillowany ananas...
Odsłon: 79
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 390
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 153
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 102
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 149
Idealna pasta zastępująca kupną kostkę rosołową. Jest zdrowsza i jedna czubat...
Odsłon: 129
Dziś przedstawiam Wam szybki i zaskakujący deser a jest nim grillowany ananas...
Odsłon: 79
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 390
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 153
Składniki
Na stolnicę (blat) wysyp mąkę, posyp solą, zrób zagłębienie i wbij w nie jajka. Dodaj tłuszcz i wyrób twarde, gładkie ciasto. Odstaw na minimum godzinę, aby wyschło. Ponieważ ciasto nie chciało schnąć, podzieliłem je na mniejsze kawałki, aby szybciej wyschło.
Wyschnięte ciasto zetrzyj za pomocą tarki o grubych oczkach na posypaną mąką stolnicę. Ja użyłem ręcznej maszynki do tarcia serów (posypując w trakcie przecierania mąką). Odstaw do wyschnięcia - najlepiej na całą noc.
Ponieważ nie miałem tyle czasu, wysuszyłem torhanya w piekarniku (30 stopni, termoobieg, uchylone drzwiczki). Po dwóch godzinach był gotowy. Wyszło go trochę więcej niż potrzebowałem, więc reszta w pojemniczku powędrowała do szafki - będzie jak znalazł do bograczu.
W czasie, kiedy makaron schnie, przygotuj wołowinkę. Pokrój umyte i osuszone mięso w cienkie plasterki, lekko rozbij (jak na bitki), posyp delikatnie pieprzem i obsmaż na dość dużym ogniu. Zdejmij z ognia i dodaj łyżeczkę słodkiej papryki. Dokładnie wymieszaj. Zmniejsz ogień, podlej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem do miękkości - ok. 1 - 1,5 godziny. Dodałem własnej produkcji "bulionetki", ale nie jest to konieczne.
W trakcie duszenia podlewaj (jeżeli trzeba) wodą. Kiedy mięso będzie miękkie dodaj posiekaną drobno cebulę i czosnek. Podsmaż, aż cebula się zeszkli. Wsyp tarhonya - ok. 1,5 szklanki na 4 osoby - dodaj dwa razy tyle wody. Lekko osól i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 7 - 10 minut, aż makaron będzie "al dente". Podawaj posypane siekaną natką.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Placki ziemniaczane z kurczakiem
Dania główne
Litewskie cepeliny
Dania główne
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią
Dania główne
Dietetyczne placki z cukinii
Placki ziemniaczane z kurczakiem
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 102
Litewskie cepeliny
Litewskie cepeliny to danie bardzo podobne do doskonale znanych na wschodzie...
Odsłon: 1104