Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta cebulowa na cieście drożdżowym

Tarta cebulowa  na cieście drożdżowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2495 Ocena: 17559

Dodano:

Odsłon: 727

Pyszny obiad na sobotę.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • masła 3 łyżki
  • drożdże 2 dag
  • mleko ½ szklanki
  • jajko 2 szt.
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • Składniki na nadzienie:
  • cebula biała 5 szt.
  • boczek 30 dag
  • śmietana 22% ½ szklanki
  • mleko ½ szklanki
  • jajka 4 szt.
  • sól i pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa mielona do smaku
  • bułka tarta do formy
  • tłuszcz do formy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tarta cebulowa na cieście drożdżowym

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:
    Drożdże utrzeć z cukrem, dodać 3 łyżki mąki, 3 łyżki letniego mleka, zarobić i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Pozostałą mąkę połączyć z solą, mlekiem, masłem, jajkami , wlać przygotowany rozczyn i zagnieść ciasto. Odstawić ponownie na godzinę w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Cebulę i boczek pokroić w kostkę, przysmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu, przyprawić i ostudzić. Śmietanę wymieszać z mlekiem, jajkami i przyprawami do smaku. Żaroodporną formę posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, wyłożyć ciastem, podwyższając brzegi. Na ciasto wyłożyć cebulę z boczkiem i zalać przygotowaną śmietaną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Szaffranka 21 listopada 2017 Wygląda tak pysznie, że aż zrobiłam się głodna ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń