Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny obiad na sobotę.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
Przygotowanie: Drożdże utrzeć z cukrem, dodać 3 łyżki mąki, 3 łyżki letniego mleka, zarobić i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Pozostałą mąkę połączyć z solą, mlekiem, masłem, jajkami , wlać przygotowany rozczyn i zagnieść ciasto. Odstawić ponownie na godzinę w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Cebulę i boczek pokroić w kostkę, przysmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu, przyprawić i ostudzić. Śmietanę wymieszać z mlekiem, jajkami i przyprawami do smaku. Żaroodporną formę posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, wyłożyć ciastem, podwyższając brzegi. Na ciasto wyłożyć cebulę z boczkiem i zalać przygotowaną śmietaną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut.