Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta francuska z rabarbarem"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 298
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 97
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 473
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 298
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 97
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 473
Składniki
Obydwie mąki przesiej przez sito i wsyp do miski. Ocet wlej do szklanki, dodaj sól, wymieszaj. Wlej ją do mąki, dodaj jajko, zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, połóż na talerzyku, wstaw do lodówki na dwie godziny.
Masło utrzyj, uformuj z niego placek grubości ok. 2 cm. Włóż go między dwie folie, rozwałkuj. Odłóż do lodówki na godzinę.
Ciasto wyjmij, posyp mąką. Rozwałkuj. Na środku rozłóż masło. Zawiń rogi ciasta, tak by przykryło masło. Rozwałkuj. Złóż na trzy i schowaj do lodówki na 2 godziny. Wyjmuj ciasto sześć razy, wałkuj i za każdym razem schładzaj.
Ciasto rozwałkuj, potnij na prostokąty. Rabarbar obierz, pokrój na kawałki. Ułóż na cieście posmarowanym serkiem, posyp cukrem. Piecz 15 minut w temp. 200°C.
CZAS: około 12 godzinŹródło: Dobry Tydzień