Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta jabłkowa z budyniem"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 784
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 784
Składniki
Z mąki, masła, cukru, żółtek oraz śmietany zagnieć ciasto. Schładzaj je 30 minut. Następnie rozwałkuj na cienki placek. Wylep nim formę do tarty posmarowaną tłuszczem i oprószoną tartą bułką. Piecz 10–15 minut w temp. 200°C.
Z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotuj budyń. Jabłka obierz, potnij na cząstki, usuń gniazda nasienne. Cząstki jabłek pokrój na cienki plasterki.
Gorący budyń rozsmaruj na podpieczonym spodzie. Wetknij plasterki jabłek. Ponownie wstaw do piekarnika. Piecz jeszcze 40 minut. Konfiturę podgrzej, przetrzyj, posmaruj nią wierzch tarty. Posyp pistacjami. Wystudź.
na 10 porcji , : 95 min, Porcja: 485 kcal, Cena porcja: ok. 1 złŹródło: Naj