Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta Pieczarkowa

Tarta Pieczarkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 156

Dodano:

Odsłon: 3100

Idealna na obiad, bądź kolacje !!! POLECAM !!!

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 150 g margaryny zimnej lub masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajo
  • masło do wysmarowania blachy
  • Składniki na farsz:
  • 1 kg pieczarek
  • 4 cebule
  • 125 g masła
  • 200-250 g serka topionego śmietankowego
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucić składniki na ciasto i wszystko dokładnie zmiksować (mieszadła świderki) do połączenia się składników. Gdy składniki się połączą ciasto zlepić w kulę i wsadzić do lodówki na minimum 30 min.

  2. Następnie okrągłą formę do tarty wysmarować masłem, dokładnie wyłożyć ciastem i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190° i piec do zrumienienia. Gdy tarta się upiecze pozostawić ją do wystudzenia.

  3. W międzyczasie przygotować farsz: pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle i dodać pieczarki. Wszystko dusić do momentu odparowania wody. Pod koniec dodać serki topione, roztopić, dokładnie wszystko wymieszać, zdjąć z ognia i dodać 2 łyżki śmietany. Całość doprawić do smaku.

    Gotowy farsz wyłożyć na wystudzoną tarte, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190° i piec ok. 20-30 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

taura 13 listopada 2013 Nie bardzo rozumiem w jakim celu natłuszczasz masłem formę, w której będziesz piekła tak bardzo tłuste ciasto jak kruche. Ja w ten weekend robiłam prawie identyczną i absolutnie nic mi nie przywarło. Można pomyśleć o zredukowaniu ilości kalorii z nadprogramowego masła. Poza tym, pewnie tarta była bardzo smaczna :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń