Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta rabarbarowa"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Składniki
tłuszcz do formy
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 75 minut.
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać szczyptę soli, 1 cukier wanilinowy, 7,5 dag cukru, masło, mielone migdały i 1 jajko. Posiekać, szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, włożyć na 30 minut do lodówki. Rabarbar obrać, pociąć w kawałki.
Śmietanę wymieszać mikserem z resztą cukru, cukrem wanilinowym, jajami i proszkiem budyniowym.
Ciasto cienko rozwałkować. Formę na tartę o śr. 28 cm posmarować tłuszczem. Spód i brzegi wylepić ciastem. Gęsto ponakłuwać ciasto widelcem, aby nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Posypać tartą bułką, płatkami migdałowymi i kawałeczkami rabarbaru.
Zalać masą śmietanową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 55 minut. Po wystudzeniu tartę oprószyć cukrem pudrem i udekorować melisą cytrynową.Źródło: Życie na gorąco