Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta różana"
Super sałatka na różne okazje.
Odsłon: 90
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 164
Super sałatka na różne okazje.
Odsłon: 90
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 164
Składniki
Mąkę połącz z połową cukru pudru. Dodaj posiekaną margarynę, kilka kropli olejku waniliowego, szczyptę soli oraz 3 żółtka. Szybko zagnieć ciasto i zawiń je w folię i wstaw na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj, wyłóż nim dno oraz boki formy na tartę (o średnicy ok. 26 cm). Wstaw jeszcze na chwilę do lodówki. W tym czasie mielony twaróg utrzyj na krem razem z resztą cukru pudru, całym jajkiem i kilkoma kroplami olejku waniliowego.
Jabłka obierz ze skórką spiralnie. Dalej, w ten sam sposób, krój w spiralne paski miąższ (najlepiej robić to obieraczką do warzyw). Powstałe paski skrop sokiem z połowy cytryny.
Formę ze spodem do tarty wyjmij z lodówki. Na ciasto wylej krem serowy. Z paseczków jabłek formuj różyczki, na zewnątrz otulając je miąższem ze skórką. Układaj na kremie. Różyczki polej stopionym masłem, oprósz je cynamonem. Piecz tartę 35-40 minut w temp. 180 stopni.
czas ok. 70 min; porcja – 360 kcal, cena 1,20 zł
Miłośnicy różanych aromatów, zamiast olejku waniliowego, do ciasta lub nadzienia mogą użyć wody różanej. Ten arabski specjał najlepiej kupić w sklepie internetowym. Cena butelki 250 ml to ok. 10 zł, ale do aromatyzowania wypieków, kremów, deserów oraz zimnych napoi czy gorącej herbaty wystarczą zaledwie dwie łyżeczki tego płynu.Źródło: Świat kobiety