Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta rybno-pomidorowa"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 25
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1255
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 25
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1255
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Składniki
Łososia umyj, osusz na papierowym ręczniku. Ostrym nożem odetnij skórę. Pęsetą pousuwaj wszystkie ewentualne ości. Rybę pokrój w niezbyt cienkie plasterki. Ser zetrzyj na tarce o małych otworkach.
Rukolę i listki bazylii opłucz, osusz. Listki włóż do blendera. Wsyp do nich orzechy nerkowca, dodaj obrany czosnek. Do składników wsyp połowę startego żółtego sera oraz wlej 8 łyżek oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie zmiksuj. Pow- stały sos przypraw do smaku solą oraz pieprzem, wymieszaj.
Papryczki osącz z zalewy, poprzekrawaj je na połówki. Pomidorki koktajlowe opłucz, wytrzyj.
Ciasto francuskie rozwiń, wylep nim natłuszczoną formę do tarty (spód oraz boki). Ciasto ponakłuwaj widelcem. Rozłóż na nim 2/3 plasterków łososia. Posmaruj zielonym sosem. Na tym rozłóż resztę łososia. Posyp pozostałym serem, na wierzchu ułóż papryczki i pomidory.
Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz ok. 30 min. Udekoruj np. listkami bazylii.Źródło: Tina