Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ten pasztet jest prosty , łatwy i szybki. Pasztet bez dodatków takich jak żurawiny czy pomidory suszone. Najprostszy pasztet jaki lubi moja rodzina. Polecam
foremki, maszynka do mielenia mięsa, garnek, nóż, patelnia, łyżka,
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 44
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 332
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40449
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 44
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 332
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40449
Składniki
Mięso i boczek świeży umyć pokroić w mniejsze kawałki, włożyć do garnka i zalać wodą , włożyć obrane , umyte warzywa. Dodać liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego oraz łyżeczkę soli. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć płomień ognia i gotować do miękkości mięsa. Gdy mięso i warzywa są miękkie wyjąć i odłożyć do wystygnięcia. Wątróbkę oczyścić, umyć i osuszyć następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Dodać obraną pokrojoną cebulę podsmażyć do miękkości - wystudzić. Mięso, warzywa oraz wątróbkę zmielić do miski w maszynce do mielenia mięsa. Dodać odciśniętą z mleka kajzerkę , żółtka, przyprawy do smaku oraz bułkę tartą według uznania. ( 3 -4 łyżki). Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Na koniec delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek. Masę przekładamy do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek , wyrównując górę i na wierzchu robiąc łyżką wzorek. Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu pasztet studzimy i gotowe. Smacznego Rada; Gdyby pasztet wyszedł za luźny dodać więcej bułki tartej, a gdyby wyszedł mocniej zbity wtedy dolać rosołu z gotowania mięsa.
Pasztet gotowy do pieczenia.
Pasztet po upieczeniu.