Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ten pasztet jest prosty , łatwy i szybki. Pasztet bez dodatków takich jak żurawiny czy pomidory suszone. Najprostszy pasztet jaki lubi moja rodzina. Polecam
foremki, maszynka do mielenia mięsa, garnek, nóż, patelnia, łyżka,
Składniki
Mięso i boczek świeży umyć pokroić w mniejsze kawałki, włożyć do garnka i zalać wodą , włożyć obrane , umyte warzywa. Dodać liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego oraz łyżeczkę soli. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć płomień ognia i gotować do miękkości mięsa. Gdy mięso i warzywa są miękkie wyjąć i odłożyć do wystygnięcia. Wątróbkę oczyścić, umyć i osuszyć następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Dodać obraną pokrojoną cebulę podsmażyć do miękkości - wystudzić. Mięso, warzywa oraz wątróbkę zmielić do miski w maszynce do mielenia mięsa. Dodać odciśniętą z mleka kajzerkę , żółtka, przyprawy do smaku oraz bułkę tartą według uznania. ( 3 -4 łyżki). Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Na koniec delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek. Masę przekładamy do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek , wyrównując górę i na wierzchu robiąc łyżką wzorek. Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu pasztet studzimy i gotowe. Smacznego Rada; Gdyby pasztet wyszedł za luźny dodać więcej bułki tartej, a gdyby wyszedł mocniej zbity wtedy dolać rosołu z gotowania mięsa.
Pasztet gotowy do pieczenia.
Pasztet po upieczeniu.