Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta szparagowo-szpinakowa"
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1159
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 95
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 120
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 129
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1159
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 95
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 120
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 129
Składniki
Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Szparagi umyj, cienko obierz na całej długości i odetnij zdrewniałe końce. Zwiąż szparagi bawełnianą nitką, gotuj ustawione pionowo 10-12 minut we wrzątku z dodatkiem szczypty soli, cukru i soku z cytryny. W drugim garnku zagotuj osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć na 20 sekund umyte liście szpinaku. Następnie osącz je, lekko przestudź i posiekaj
Prostokątną formę wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Dno i boki wyłóż ciastem. Spód ciasta nakłuj widelcem i przykryj arkuszem papieru do pieczenia. Wysyp kilka garści suchej fasoli. Piecz 15 minut w temp. 180° C. Zdejmij papier z fasolą i piecz jeszcze 5 minut.
Śmietankę wymieszaj z jajkami, mąką, gałką muszkatołową oraz szpinakiem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na ostudzony spód ciasta wylej masę śmietanowo-jajeczną i ułóż szparagi. Piecz 30-40 minut w temp. 180° C.
80 minut. Porcja: 380 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie