Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lepsze od pizzy :D
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5841
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8962
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8202
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5619
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5841
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8962
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8202
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5619
Składniki
Cebulkę i kurczaka pokroić w kostkę, pieczarki pociąć na paseczki, wszystko podsmażyć. Brokuły przekroić na mniejsze cząstki, zblanszować w gorącej wodzie przez ok. 2-3 minuty, odcedzić. Paprykę pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
CIASTO: Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać 1 jajko, zimne masło, wodę i olej. Zagniatać ciasto do uzyskania jednolitej masy, niezbyt długo. Żeby ciasto było bardziej kruche można je włożyć na 30 minut do lodówki, jednak nie jest to konieczne. Blaszkę na tartę posmarować masłem, wyłożyć na niej ciasto i zapiec ok. 20 minut. w temp. 190 stopni. Po upieczeniu wyjąć ciasto i zostawić na kilka chwil do przestygnięcia.
SOS BESZAMELOWY: Masło rozpuścić na patelni, dodać ok. 2-3 łyżek mąki, tak jak robi się zasmażkę. Następnie dolewać mleka, aż sos będzie gęsty i jednolity. Zdjąć z ognia, dodać 2-3 łyżki śmietany i przyprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Na przestudzone ciasto wyłożyć kurczaka i warzywa, zalać sosem beszamelowym i posypać startym serem. Zapiekać w piecu ok. 20 minut w temp. 190 stopni. Ja dodałam pod koniec pieczenia serka brie, dla smaku. Można też spróbować z innymi serami, polecam grana padano. Smacznego!