Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lepsze od pizzy :D
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38240
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 390
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 155
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9239
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38240
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 390
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 155
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9239
Składniki
Cebulkę i kurczaka pokroić w kostkę, pieczarki pociąć na paseczki, wszystko podsmażyć. Brokuły przekroić na mniejsze cząstki, zblanszować w gorącej wodzie przez ok. 2-3 minuty, odcedzić. Paprykę pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
CIASTO: Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać 1 jajko, zimne masło, wodę i olej. Zagniatać ciasto do uzyskania jednolitej masy, niezbyt długo. Żeby ciasto było bardziej kruche można je włożyć na 30 minut do lodówki, jednak nie jest to konieczne. Blaszkę na tartę posmarować masłem, wyłożyć na niej ciasto i zapiec ok. 20 minut. w temp. 190 stopni. Po upieczeniu wyjąć ciasto i zostawić na kilka chwil do przestygnięcia.
SOS BESZAMELOWY: Masło rozpuścić na patelni, dodać ok. 2-3 łyżek mąki, tak jak robi się zasmażkę. Następnie dolewać mleka, aż sos będzie gęsty i jednolity. Zdjąć z ognia, dodać 2-3 łyżki śmietany i przyprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Na przestudzone ciasto wyłożyć kurczaka i warzywa, zalać sosem beszamelowym i posypać startym serem. Zapiekać w piecu ok. 20 minut w temp. 190 stopni. Ja dodałam pod koniec pieczenia serka brie, dla smaku. Można też spróbować z innymi serami, polecam grana padano. Smacznego!