Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie masz pomysłu na ciepłą kolację albo przekąskę? A może chcesz szybko zjeść coś w ramach obiadu? Oto tarta z jajkiem, którą możesz podać także podczas Wielkanocy.
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2405
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 503
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 849
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2405
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 503
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 849
Składniki
Zacznij od przygotowania spodu do tarty. Przesiej mąkę do miski, dodaj jajko i sól. Posiekaj masło w duże kostki i dodaj do poprzednich składników. Zagniataj ciasto krótko, formując kulkę. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodaj łyżkę wody. Wstaw do lodówki na godzinę lub do zamrażalnika na 20-30 minut, aby się schłodziło i było łatwiejsze w rozwałkowaniu.
W tym czasie przygotuj farsz. Pokrój cebulę w kostkę, to samo zrób z obranym czosnkiem. Posiekaj go drobno. Zeszklij na patelni z dodatkiem odrobiny tłuszczu.
Dodaj teraz na patelnię boczek pokrojony w kostkę. Wymieszaj i podsmażaj jeszcze chwilę.
Wyciągnij spód do tarty, rozwałkuj go. Wypełnij nim formę na tartę lub tortownicę. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika na około 15 minut w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu.
Kiedy spód będzie lekko podpieczony, wyłóż na niego farsz.
W małej misce wymieszaj śmietanę, jajka i ser tartę. Zrób to dokładnie.
Zalej tartę przygotowaną masą jajeczną z serem i wstaw ponownie do piekarnika na około 30 minut aż całkowicie się zetnie.