Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z cebulą wykorzystuje klasyczne i znane wszystkim warzywo do stworzenia z niego głównego dania. Zazwyczaj pojawia się w przepisach w roli drugoplanowej, a tutaj jest prawdziwą gwiazdą. Delikatnie skarmelizowana, w towarzystwie boczku, ziół i parmezanu, cebula tworzy nadzienie pełne aromatu. Całość spoczywa na kruchym maślanym spodzie, który doskonale równoważy smaki.
Tarta cebulowa świetnie sprawdzi się jako wytrawna kolacja, danie główne element szwedzkiego stołu albo przekąska do wina. Nie potrzebujesz do niej wielu składników. Główną rolę odgrywa tu oczywiście cebula, która tworzy farsz wraz z czerwoną papryką i wędzonym boczkiem surowym. Sos z kolei jest bardzo aksamitny, a to dzięki wykorzystaniu dwóch rodzajów śmietany, słodkiej i kwaśnej. Do tego nie można pominąć przypraw. Gałka muszkatołowa i zioła prowansalskie dodają całości śródziemnomorskiego charakteru.
Przepis na tartę z cebulą może wydawać się pracochłonny, ale efekt jest zaskakujący. Przede wszystkim to danie jest sycące i uniwersalne, bo proste składniki przypadną do gustu każdemu. Najlepiej smakuje na ciepło, choć równie dobrze sprawdzi się po przestudzeniu, np. z dodatkiem rukoli lub sałaty z lekkim dressingiem. Tartę możesz odgrzać na drugi dzień w piekarniku, choć nie jesteśmy pewni, czy to w ogóle możliwe – jest tak pyszna, że znika właściwie od razu ze stołu.
Dobrze przygotowane kruche ciasto to podstawa każdej tarty. Musi być delikatne, lekko chrupiące, ale jednocześnie zwarte, aby utrzymało ciężar nadzienia.
Sekretem udanego spodu jest zimne masło. Najlepiej wyjąć je z lodówki tuż przed przygotowywaniem ciasta, pokroić na mniejsze kawałki i szybko połączyć z pozostałymi składnikami, czyli mąką, żółtkiem i szczyptą soli. Wyrabianie ciasta ręką lub za pomocą miksera z końcówkami hakowymi powinno być krótkie, tylko do momentu połączenia składników. Im mniej ugniatania i przekazywania ciepła z rąk, tym ciasto będzie bardziej kruche.
Po zagnieceniu ciasta kruchego należy uformować z niego kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Dzięki temu tłuszcz ponownie stwardnieje, a ciasto będzie łatwiejsze w rozwałkowywaniu i formowaniu. Zrób to z odrobiną mąki pszennej na blacie, a następnie przełóż je do formy na tartę, dociskając równomiernie boki.
Zanim jednak nałożysz nadzienie, ciasto na tartę cebulową trzeba podpiec w piekarniku. W tym celu nakłuj dno widelcem, posmaruj pozostałym białkiem jajka (to stworzy warstwę ochronną) i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut. Tak przygotowany spód będzie lekki, kruchy, stabilny i gotowy na przyjęcie bogatego farszu.
Cebula w tarcie powinna być miękka i słodka. Właśnie dlatego jej przygotowywanie wymaga cierpliwości. Dobrze podsmażona przestanie być ostra, ale za to zyska głębokiego aromatu. Jak to uzyskać? Przede wszystkim wolno ją podsmażaj na średnim albo nawet małym ogniu bez przykrycia. Użyj do tego wytopionego tłuszczu z boczku, a jeśli będzie go mało, dodaj odrobinę masła klarowanego. Dzięki temu cebula zyska jeszcze lepszego smaku. Nie przesadzaj z temperaturą, bo zbyt wysoka moc palnika przypali cebulę z wierzchu, więc będzie gorzka. Jeśli zacznie przywierać do patelni, możesz dodać odrobinę wody, dzięki czemu całość będzie się dusić. Cebulę dopraw podczas smażenia solą, ewentualnie możesz podbić słodki smak cukrem.
Tarta cebulowa jest sycąca, co jest zasługą farszu z boczkiem, a także sosu ze śmietaną i parmezanem. Możesz ją zatem podawać samodzielnie jako danie główne. Dla zbalansowania smaków zrób do niej lekką i chrupiącą sałatkę z rukolą z gruszką albo mieszankę sałat z domowym winegretem. Jeśli planujesz nieco bardziej rozbudowany posiłek, tartę możesz poprzedzić zupą kremem, np. z brokułów, dyni lub pora. Zupy te są łagodne, dobrze komponują się z cebulową nutą tarty.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1320
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25028
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 133
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1320
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25028
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 133
Składniki
Umieść w misce mąkę, pokrojone na niewielkie kawałki, mocno schłodzone masło i żółtko. Dodaj około pół łyżeczki soli. Zagnieć wszystkie składniki ręcznie lub mikserem z hakami. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
Pokrój w piórka cebule. Na podobnej wielkości kawałki pokrój paprykę. Boczek pokrój w cienkie paseczki. Podsmaż na patelni. Przełóż do miseczki, a na wytopionym tłuszczu usmaż do miękkości cebulę wraz z papryką. Jeśli tłuszczu będzie zbyt mało, dodaj nieco masła klarowanego. Połącz cebulę i paprykę z boczkiem.
W rondelku połącz obie śmietany i połowę startego parmezanu. Podgrzej do roztopienia parmezanu. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem, a także ziołami prowansalskimi, słodką papryką (możesz zastąpić ją ostrą) i gałką muszkatołową. Zdejmij rondelek z palnika. Przestudź. Wymieszaj sos z całym jajkiem.
Rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 26 cm. Posmaruj ciasto pozostałym białkiem (z użyciem silikonowego pędzelka) i ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 10 minut.
Wyjmij z piekarnika podpieczone ciasto. Przełóż na nie cebulę z papryką i boczkiem. Równomiernie zalej sosem serowo-śmietanowym. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez kolejnych 30 minut. Przed końcem pieczenia posyp tartę resztą parmezanu.