Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z cebulą to świetny pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Możesz też serwować ją na zimno, jako słoną przekąskę.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5737
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 124
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 135
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 672
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5737
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 124
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 135
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 672
Składniki
Umieść w misce mąkę, pokrojone na niewielkie kawałki, mocno schłodzone masło i 1 żółtko. Dodaj około pół łyżeczki soli. Zagnieć wszystkie składniki ręcznie lub mikserem z hakami. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folia spożywczą i odłóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
Pokrój w piórka cebule. Na podobnej wielkości kawałki pokrój paprykę. Boczek pokrój w cienkie paseczki. Podsmaż na patelni. Przełóż do miseczki, a na wytopionym tłuszczu usmaż do miękkości cebulę wraz z papryką. Jeśli tłuszczu będzie zbyt mało, dodaj nieco masła klarowanego. Połącz cebulę i paprykę z boczkiem.
W rondelku połącz obie śmietany i połowę startego parmezanu. Podgrzej do roztopienia parmezanu. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem, a także ziołami prowansalskimi, słodką papryką (możesz zastąpić ją ostrą) i gałką muszkatołową. Zdejmij rondelek z palnika. Przestudź. Wymieszaj sos z całym jajkiem.
Rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 26 cm. Posmaruj ciasto pozostałym białkiem (z użyciem silikonowego pędzelka) i ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 10 minut.
Wyjmij z piekarnika podpieczone ciasto. Przełóż na nie cebulę z papryką i boczkiem. Równomiernie zalej sosem serowo-śmietanowym. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez kolejnych 30 minut. Przed końcem pieczenia posyp tartę resztą parmezanu.