Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z cebulą to świetny pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Możesz też serwować ją na zimno, jako słoną przekąskę.
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 183
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 90
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 183
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 90
Składniki
Umieść w misce mąkę, pokrojone na niewielkie kawałki, mocno schłodzone masło i 1 żółtko. Dodaj około pół łyżeczki soli. Zagnieć wszystkie składniki ręcznie lub mikserem z hakami. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folia spożywczą i odłóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
Pokrój w piórka cebule. Na podobnej wielkości kawałki pokrój paprykę. Boczek pokrój w cienkie paseczki. Podsmaż na patelni. Przełóż do miseczki, a na wytopionym tłuszczu usmaż do miękkości cebulę wraz z papryką. Jeśli tłuszczu będzie zbyt mało, dodaj nieco masła klarowanego. Połącz cebulę i paprykę z boczkiem.
W rondelku połącz obie śmietany i połowę startego parmezanu. Podgrzej do roztopienia parmezanu. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem, a także ziołami prowansalskimi, słodką papryką (możesz zastąpić ją ostrą) i gałką muszkatołową. Zdejmij rondelek z palnika. Przestudź. Wymieszaj sos z całym jajkiem.
Rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 26 cm. Posmaruj ciasto pozostałym białkiem (z użyciem silikonowego pędzelka) i ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 10 minut.
Wyjmij z piekarnika podpieczone ciasto. Przełóż na nie cebulę z papryką i boczkiem. Równomiernie zalej sosem serowo-śmietanowym. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez kolejnych 30 minut. Przed końcem pieczenia posyp tartę resztą parmezanu.