Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Tarta z cebulą
  • Dania główne
  • Przepis na

Tarta z cebulą

11.07.2025 Odsłon: 27254
5.0 (15 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Tarta z cebulą wykorzystuje klasyczne i znane wszystkim warzywo do stworzenia z niego głównego dania. Zazwyczaj pojawia się w przepisach w roli drugoplanowej, a tutaj jest prawdziwą gwiazdą. Delikatnie skarmelizowana, w towarzystwie boczku, ziół i parmezanu, cebula tworzy nadzienie pełne aromatu. Całość spoczywa na kruchym maślanym spodzie, który doskonale równoważy smaki.

Przepis na tartę cebulową

Tarta cebulowa świetnie sprawdzi się jako wytrawna kolacja, danie główne element szwedzkiego stołu albo przekąska do wina. Nie potrzebujesz do niej wielu składników. Główną rolę odgrywa tu oczywiście cebula, która tworzy farsz wraz z czerwoną papryką i wędzonym boczkiem surowym. Sos z kolei jest bardzo aksamitny, a to dzięki wykorzystaniu dwóch rodzajów śmietany, słodkiej i kwaśnej. Do tego nie można pominąć przypraw. Gałka muszkatołowa i zioła prowansalskie dodają całości śródziemnomorskiego charakteru.

Przepis na tartę z cebulą może wydawać się pracochłonny, ale efekt jest zaskakujący. Przede wszystkim to danie jest sycące i uniwersalne, bo proste składniki przypadną do gustu każdemu. Najlepiej smakuje na ciepło, choć równie dobrze sprawdzi się po przestudzeniu, np. z dodatkiem rukoli lub sałaty z lekkim dressingiem. Tartę możesz odgrzać na drugi dzień w piekarniku, choć nie jesteśmy pewni, czy to w ogóle możliwe – jest tak pyszna, że znika właściwie od razu ze stołu.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak zrobić idealne kruche ciasto do tarty z cebulą? 

Dobrze przygotowane kruche ciasto to podstawa każdej tarty. Musi być delikatne, lekko chrupiące, ale jednocześnie zwarte, aby utrzymało ciężar nadzienia.  

Sekretem udanego spodu jest zimne masło. Najlepiej wyjąć je z lodówki tuż przed przygotowywaniem ciasta, pokroić na mniejsze kawałki i szybko połączyć z pozostałymi składnikami, czyli mąką, żółtkiem i szczyptą soli. Wyrabianie ciasta ręką lub za pomocą miksera z końcówkami hakowymi powinno być krótkie, tylko do momentu połączenia składników. Im mniej ugniatania i przekazywania ciepła z rąk, tym ciasto będzie bardziej kruche. 

Po zagnieceniu ciasta kruchego należy uformować z niego kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Dzięki temu tłuszcz ponownie stwardnieje, a ciasto będzie łatwiejsze w rozwałkowywaniu i formowaniu. Zrób to z odrobiną mąki pszennej na blacie, a następnie przełóż je do formy na tartę, dociskając równomiernie boki. 

Zanim jednak nałożysz nadzienie, ciasto na tartę cebulową trzeba podpiec w piekarniku. W tym celu nakłuj dno widelcem, posmaruj pozostałym białkiem jajka (to stworzy warstwę ochronną) i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut. Tak przygotowany spód będzie lekki, kruchy, stabilny i gotowy na przyjęcie bogatego farszu. 

Jak podsmażyć cebulę do tarty? 

Cebula w tarcie powinna być miękka i słodka. Właśnie dlatego jej przygotowywanie wymaga cierpliwości. Dobrze podsmażona przestanie być ostra, ale za to zyska głębokiego aromatu. Jak to uzyskać? Przede wszystkim wolno ją podsmażaj na średnim albo nawet małym ogniu bez przykrycia. Użyj do tego wytopionego tłuszczu z boczku, a jeśli będzie go mało, dodaj odrobinę masła klarowanego. Dzięki temu cebula zyska jeszcze lepszego smaku. Nie przesadzaj z temperaturą, bo zbyt wysoka moc palnika przypali cebulę z wierzchu, więc będzie gorzka. Jeśli zacznie przywierać do patelni, możesz dodać odrobinę wody, dzięki czemu całość będzie się dusić. Cebulę dopraw podczas smażenia solą, ewentualnie możesz podbić słodki smak cukrem.  

Z czym podawać tartę z cebulą? 

Tarta cebulowa jest sycąca, co jest zasługą farszu z boczkiem, a także sosu ze śmietaną i parmezanem. Możesz ją zatem podawać samodzielnie jako danie główne. Dla zbalansowania smaków zrób do niej lekką i chrupiącą sałatkę z rukolą z gruszką albo mieszankę sałat z domowym winegretem. Jeśli planujesz nieco bardziej rozbudowany posiłek, tartę możesz poprzedzić zupą kremem, np. z brokułów, dyni lub pora. Zupy te są łagodne, dobrze komponują się z cebulową nutą tarty. 

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Przetwory

Dżem z mirabelek

Przetwory Dżem z mirabelek

W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...

  • Polska
  • Śliwki
  • Dżemy

Odsłon: 131

do 60 min 60 min
2
ewaeu
ewaeu
Dodatki

Domowy sos chiński

Dodatki Domowy sos chiński

Polecam zrobienie większej ilości takiego sosu, bo jest bardzo smaczny i dosk...

  • Azjatycka
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 4829

do 30 min 30 min
9
agnes72
agnes72
Zupy

Zupa z czerwonej soczewicy.

Zupy Zupa z czerwonej soczewicy.

Postanowiłam dziś przypomnieć sobie zupę którą bardzo dawno temu gotowałam. I...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Mięso
  • Ryby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek

Odsłon: 2995

do 60 min 60 min
7
agnes72
agnes72
Sałatki

Domowy paprykarz z wędzonej makreli

Sałatki Domowy paprykarz z wędzonej makreli

Dziś mam dla was przepis na paprykarz tak z racji tego iż miałam więcej ryby...

  • Do pracy
  • Polska
  • Węgierska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy

Odsłon: 505

do 30 min 30 min
2
izaa_a
izaa_a
Desery

sernik na zimno z borówkową żelką

Desery sernik na zimno z borówkową żelką

..idealny deser na letnie dni kiedy nie chce się włączać nawet piekarnika. S...

  • Impreza
  • Komunia
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 577

do 60 min 60 min
3
RITAcreative-
RITAcreative-
Ciasta

Cytrynowa Pychotka

Ciasta Cytrynowa Pychotka

Cytrynowa pychotka to mocno aromatyczne ciasto cytrynowe, na biszkopcie, z ob...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 8264

> 60 min >60 min
19
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Przetwory

Dżem z mirabelek

Przetwory Dżem z mirabelek

W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...

  • Polska
  • Śliwki
  • Dżemy

Odsłon: 131

do 60 min 60 min
2
ewaeu
ewaeu
Dodatki

Domowy sos chiński

Dodatki Domowy sos chiński

Polecam zrobienie większej ilości takiego sosu, bo jest bardzo smaczny i dosk...

  • Azjatycka
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 4829

do 30 min 30 min
9
agnes72
agnes72
Zupy

Zupa z czerwonej soczewicy.

Zupy Zupa z czerwonej soczewicy.

Postanowiłam dziś przypomnieć sobie zupę którą bardzo dawno temu gotowałam. I...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Mięso
  • Ryby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek

Odsłon: 2995

do 60 min 60 min
7
agnes72
agnes72
Sałatki

Domowy paprykarz z wędzonej makreli

Sałatki Domowy paprykarz z wędzonej makreli

Dziś mam dla was przepis na paprykarz tak z racji tego iż miałam więcej ryby...

  • Do pracy
  • Polska
  • Węgierska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy

Odsłon: 505

do 30 min 30 min
2
izaa_a
izaa_a
Desery

sernik na zimno z borówkową żelką

Desery sernik na zimno z borówkową żelką

..idealny deser na letnie dni kiedy nie chce się włączać nawet piekarnika. S...

  • Impreza
  • Komunia
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 577

do 60 min 60 min
3
RITAcreative-
RITAcreative-
Ciasta

Cytrynowa Pychotka

Ciasta Cytrynowa Pychotka

Cytrynowa pychotka to mocno aromatyczne ciasto cytrynowe, na biszkopcie, z ob...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 8264

> 60 min >60 min
19
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Tarta z cebulą
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • 180 g mąki pszennej,
  • 120 g masła,
  • 2 jajka,
  • 4 średniej wielkości cebule,
  • czerwona papryka,
  • 200 g boczku wędzonego surowego,
  • 100 ml śmietany kremówki (30%),
  • 100 ml kwaśnej śmietany (18%),
  • 60 g parmezanu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz (do smaku),
  • masło klarowane (do smażenia - opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
1

Umieść w misce mąkę, pokrojone na niewielkie kawałki, mocno schłodzone masło i żółtko. Dodaj około pół łyżeczki soli. Zagnieć wszystkie składniki ręcznie lub mikserem z hakami. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż na co najmniej pół godziny do lodówki.

2

Pokrój w piórka cebule. Na podobnej wielkości kawałki pokrój paprykę. Boczek pokrój w cienkie paseczki. Podsmaż na patelni. Przełóż do miseczki, a na wytopionym tłuszczu usmaż do miękkości cebulę wraz z papryką. Jeśli tłuszczu będzie zbyt mało, dodaj nieco masła klarowanego. Połącz cebulę i paprykę z boczkiem.

3

W rondelku połącz obie śmietany i połowę startego parmezanu. Podgrzej do roztopienia parmezanu. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem, a także ziołami prowansalskimi, słodką papryką (możesz zastąpić ją ostrą) i gałką muszkatołową. Zdejmij rondelek z palnika. Przestudź. Wymieszaj sos z całym jajkiem.

4

Rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 26 cm. Posmaruj ciasto pozostałym białkiem (z użyciem silikonowego pędzelka) i ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 10 minut.

5

Wyjmij z piekarnika podpieczone ciasto. Przełóż na nie cebulę z papryką i boczkiem. Równomiernie zalej sosem serowo-śmietanowym. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez kolejnych 30 minut. Przed końcem pieczenia posyp tartę resztą parmezanu.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki