Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta dla miłośników brukselki:) Przepis pochodzi z książki "Polubić kapustę"
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1347
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14908
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 915
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1347
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14908
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 915
Składniki
Brukselkę oczyścić,umyć i ugotować al dente.Odcedzić.
Mąkę posiekać z margaryną na małe grudki,wlać 2 łyżki lodowatej wody,wsypać szczyptę soli i zagnieść gładkie ciasto.Uformować z ciasta kulę,owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 30 min.Po tym czasie formę do tarty wylepić ciastem,zużywając 2/3 ilości.Ponakłuwać widelcem,wyłożyć "szczelnie" brukselkę,posypać posiekanym czosnkiem i skropić olejem.Z reszty ciasta zrobić paseczki i ułożyć je na brukselce w kratkę.Wstawić do piekarnika do 220 st na ok 20 min.
W czasie pieczenia roztrzepać śmietanę z jajkami i startym na grubych oczkach serem.Gdy tarta podpiecze się ok 20 min zalać ją sosem i piec jeszcze ok 15 min aż na wierzchu wytworzy się rumiana skorupka,smacznego:)