Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta dla miłośników brukselki:) Przepis pochodzi z książki "Polubić kapustę"
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35685
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1202
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6002
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35685
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1202
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6002
Składniki
Brukselkę oczyścić,umyć i ugotować al dente.Odcedzić.
Mąkę posiekać z margaryną na małe grudki,wlać 2 łyżki lodowatej wody,wsypać szczyptę soli i zagnieść gładkie ciasto.Uformować z ciasta kulę,owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 30 min.Po tym czasie formę do tarty wylepić ciastem,zużywając 2/3 ilości.Ponakłuwać widelcem,wyłożyć "szczelnie" brukselkę,posypać posiekanym czosnkiem i skropić olejem.Z reszty ciasta zrobić paseczki i ułożyć je na brukselce w kratkę.Wstawić do piekarnika do 220 st na ok 20 min.
W czasie pieczenia roztrzepać śmietanę z jajkami i startym na grubych oczkach serem.Gdy tarta podpiecze się ok 20 min zalać ją sosem i piec jeszcze ok 15 min aż na wierzchu wytworzy się rumiana skorupka,smacznego:)