Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta z brukselki i czerwonej cebuli"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Z mąki, masła, 1 jajka oraz łyżeczki soli zagnieć szybko kruche ciasto, uformuj kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Brukselkę opłucz, pokrój na połówki lub ćwiartki, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj ok. 10 minut, odcedź. Czerwone cebule obierz, pokrój w piórka, przesmaż na 1-2 łyżkach oleju, posyp łyżeczką cukru. Zalej winem, duś 5 minut. Dopraw solą i pieprzem, przestudź.
Pozostałe jajka rozkłóć z kwaśną śmietaną oraz kremówką. Dopraw solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
Schłodzonym ciastem wylep formę na tartę. Rozłóż brukselkę i cebulę. Polej masą śmietanową. Piecz 40 min w 180 st.
czas ok. 75 min; porcja – 340 kcal, cena 2 złŹródło: Świat kobiety