Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna tarta jako danie główne lub przekąska, na ciepło lub na zimno. podatna na modyfikację zależnie od fantazji i aktualnej zawartości lodówki.
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6311
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154813
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1040
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 466
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6311
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154813
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1040
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 466
Składniki
Ciasto:100g masła, 250g maki, 1 żółtko, ok 1/2 szklanki wody - zagnieść ciasto i odstawić do lodówki. Pieczenie w temperaturze ok 180 stopni przez 40-45min plus wcześniej podpiekam ok 10min Farsz: podsmażyć krążki cebuli (ja używam czerwonej, białej i zwykłej, po 2-3 szt)Musi się sakarmelizować. doprawiam klasycznie, sół, pieprz, zioła prowansalskie. Podduszam pieczarki (ok 250g) i jak mam to dodaję suszone grzyby. Całość mieszam i jak wystygnie wykładam na podpieczone wcześniej ciasto. Sos: miksuję 3-4 jajka plus białko które zostało z małym kubkiem śmietany lub jogurtu, czasami dodaję ser z pleśnią lub inny "śmierdzący". zalewam, posypuję startym serem (co tam akurat znajdę w lodówce) i piekę. Pyszna na ciepło, i na zimno, i na drugi dzień też byłaby dobra gdyby dotrwała. Polecam i smacznego